Marianne Thieme is inderdaad lastig

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Jos Goebbels

Is voorzitter COV (branchevereniging vleessector)

Leeftijd 60 jaar

Wanneer donderdag 2 juli

None
foto David van Dam

Wat brengt u naar het Binnenhof?

„Als voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector ben ik een van de twee gastheren van de Binnenhof Barbecue, de traditionele afsluiting van het parlementaire jaar. Samen met de Nepluvi (pluimveesector) hebben wij de organisatie ervan overgenomen van de productschappen Vee, Vlees & Eieren die sinds dit jaar zijn opgeheven.”

De barbecue is de meest zichtbare activiteit van een belangenorganisatie in Den Haag. Lobby vindt doorgaans toch áchter de schermen plaats?

„De barbecue is eigenlijk nooit ingezet als onderdeel van het lobbycircuit. Het is meer een bijeenkomst waar bewindslieden en parlementariërs ontspannen met bestuurders en journalisten een hamburger of een worstje kunnen eten.”

Er wordt door u geen zaken gedaan?

„Nee, we willen voorkomen dat iedereen in de rij moet staan te wachten om met een bepaalde minister te kunnen spreken. Het moet aantrekkelijk blijven voor iedereen.”

Toch wordt het feestje ook politiek gebruikt. Twee partijen boycotten de barbecue uit protest tegen de vleesindustrie, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

„Alle Kamerleden zijn uitgenodigd, maar het is hun vrije keuze om niet te komen. Daar is niks mis mee. Overigens had ook Marianne Thieme er lekker kunnen eten want er waren ook veel vegetarische gerechten.”

Zijn dat partijen die altijd onbereikbaar voor u zijn?

„Marianne Thieme is inderdaad lastig. Zij wil niet praten met vertegenwoordigers uit wat zij noemt de bio-industrie. GroenLinks heeft dat wat minder.”

Jesse Klaver wil de btw op vlees verhogen.

„Dat voorstel is ingegeven door een stuk onkunde. Hij denkt kennelijk dat de Nederlandse veestapel alleen wordt gehouden ten behoeve van de vleesproductie. Varkens wel, maar runderen zeker niet. Die zijn er vooral voor de zuivel. We zullen hem binnenkort nog eens een brief schrijven.”

Wat was voor u dit jaar een kwestie in Den Haag?

„De kosten voor de vleeskeuring rijzen de pan uit – 50 miljoen euro per jaar. En wij zijn de enige sector die voor het eigen toezicht moet betalen. Die ongelijkheid krijgen we maar niet veranderd. We zullen hiertegen blijven strijden.”

En wat hebt u wel bereikt?

„We zijn staatssecretaris Dijksma (Landbouw, PvdA) en minister Ploumen (Buitenlandse handel, PvdA) erg dankbaar voor hun inspanningen om de export van bijproducten te bevorderen. Varkenspootjes en varkensoren bijvoorbeeld worden hier niet meer genuttigd maar zetten we tegenwoordig in China af. Dat zijn daar grote lekkernijen. En ik moet zeggen: een gefrituurd varkensoortje is echt lekker.”

    • Philip de Witt Wijnen