Teruglezen liveblogs: Nederlanders sterk bij Le Grand Départ, Rohan Dennis pakt geel

Tot slot

En daarmee sluiten we dit liveblog af. Onze razende reporter ter plaatse Joost Pijpker en ondergetekende danken u hartelijk voor uw interesse en graag tot ziens op nrc.nl.

De 5 conclusies van vandaag

  • Rohan Dennis is een ietwat verrassende winnaar van de proloog. En dat gold ook voor het optreden van Jos van Emden, die de snelste tussentijd reed maar na een moeizamere tweede helft vijfde wordt.
  • Tom Dumoulin valt van het podium. Hij wordt geklopt door de specialisten Dennis, Tony Martin en Fabian Cancellara.
  • Met drie Nederlanders in de top 10 en maar liefst zes landgenoten bij de eerste zestien mogen we toch spreken van een geslaagde Grand Départ in Utrecht.
  • Van de klassementsrenners hebben Wilco Kelderman (9e), Robert Gesink (11e) en Bauke Mollema (14e) absoluut een zeer sterke proloog gereden.
  • De zestiende tijd van de 23-jarige Tour-debutant Dylan van Baarle (Cannondale) mag er zijn!

Reactie rohan dennis op winst, en dus geel

Voor velen was het wellicht een verrassing dat Rohan Dennis vandaag in Utrecht de openingstijdrit van de Tour de France won. De Australiër van BMC had echter al tijdens de verkenning van het 13,8 kilometer lange parcours in de gaten dat hij mee kon doen om de zege. Met een fenomenale rit hield hij vervolgens onder anderen de kanonnen Tony Martin, Fabian Cancellara en Tom Dumoulin achter zich. "Alles ging perfect”, reageerde de jonge winnaar na afloop.

Door zijn zege vertrekt de 25-jarige Dennis zondag in het geel in de tweede etappe.

"Dat is een droom, iets wat ik altijd heb gewenst. Het besef dat ik het geel had kwam een paar minuten voor het einde. Toen zag ik dat de grote namen niet aan mijn tijd kwamen. Het is bijna onwerkelijk en er kwamen wel wat emoties los.”

Meer Dumoulin

Over de hitte vandaag in Utrecht, dat was geen excuus voor het missen van geel.

"Voor het Nederlandse volk is dit misschien heel warm. maar als wij de Tour in Frankrijk rijden, is het elke dag zo warm. Dus het is niet echt een issue."

De Tour wacht op niemand

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Uitzicht geblokkeerd. Laatste renners zijn nog niet voorbij of de reclame wordt al weggehaald. #TDFutrecht #TDF2015 http://t.co/5ClJ1zuoeR

De top 10

Dumoulin kijkt nog even niet vooruit

Joost Pijpker onttrok namens nrc.nl de volgende woorden aan een teleurgestelde Tom Dumoulin.

"Ik ben nog niet bezig met de komende dagen. daar baal ik nu nog te veel voor. Acht seconden op Rohan Dennis is veel. Dat had ik niet verwacht. Maar voor mijn gevoel heb ik gewon een hele goeie tijdrit gereden. "

15'39 voor Nibali

En ook de winnaar van vorig jaar komt er niet aan. Rohan Dennis wint dus de proloog van de Tour 2015. Nibali komt aan 15'39 en is dus wel de snelste van de favorieten voor geel in Parijs.

Froome ook niet best

Even er tussendoor geglipt tijdens de finish van Contador. Maar ook Chris Froome is niet echt in vorm vandaag: 15'46. Acht seconden sneller dan Contador, maar drie tellen sneller dan Quintana.

Koning: iedereen kan zien dat we sportgek land zijn

"Ik denk dat Utrecht en heel Nederland trots mogen zijn op wat hier opgebouwd is. Sport staat hier hoog in het vaandel. Iedereen kan zien dat Nederland een sportgek land is, dat we gastvrij zijn en dat we zelfs mooi weer regelen als de Tour hier komt”, aldus de koning tegen RTV Utrecht. „Nederland is een groot fietsland. Zowel professioneel als in de breedtesport. Fietsen is iets waar we internationaal om bekend staan. We laten graag zien aan de wereld dat we er heel erg goed in zijn.”

Contador ook niet best

Met 15'54 wint Giro-winnaar Alberto Contador niet veel op een Nairo Quintana. De proloog van de Colombiaan is met terugwerkende kracht heel zo slecht nog niet. Des te meer vraagtekens kunnen worden gezet bij Contadors ambitie om twee grote rondes achter elkaar te winnen: heeft hij genoeg power?

ook teambaas tevreden over Dumoulin

Iwan Spekenbrink zegt tegenover onze verslaggever Joost Pijpker:

"Van een teleurstelling kun je niet spreken. We hadden vooraf natuurlijk gehoopt op een verrassing, maar dat is niet gelukt. Tom heeft het maximale uit zichzelf gehaald. Daar moet je vrede mee hebben."

Nibali als laatste gestart

De titelverdediger is inmiddels ook onderweg en daarmee is de laatste van 198 renners gestart. Hij rijdt voorlopig de 18e tussentijd

Het tijdrittandwiel van Froome

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Froome. Met het bekende ovalen tandwiel. #tdf http://t.co/XkAyUsZpFu

Record Dennis

Met een gemiddelde van 55.446 km/u heeft Rohan Dennis voorlopig het record in handen van snelste tijdrit ooit in de Tour de France. Chris Boardman had dat record jarenlang in handen. 'Mr. Prologue' reed in 1994 7,2 km gemiddeld 55.2 km/u.

Froome en Contador

Die twee kemphanen zijn inmiddels onderweg voor hun proloog.

En ook Cancellara redt 't niet, sneller dan Dumoulin

Nope. De oude rot in 't vak strandt op de derde plaats. Voorlopig. Ooit alleenheerser op de tijdritten, nu de sleet erop: 15'03.

Nibali ijskoud

Vincenzo Nibali heeft warmgereden met ijsblokjes op z'n rug gebonden. Het is toch zo'n 35 graden in Utrecht.

Willie

Koning Willem-Alexander heeft bij de finish van de openingsrit van de Tour de France een bezoekje gebracht aan enkele deelnemende teams. De koning werd bij de Jaarbeurs rondgeleid door Jan van Zanen, de burgemeester van Utrecht.

Willem-Alexander is later op de dag vermoedelijk ook betrokken bij de prijsceremonie, maar daar doen de organisatoren nog geen mededelingen over.

Lars Boom niet tussen beste Nederlanders

Een voorlopig twintigste tijd voor Lars Boom. Hij komt binnen op 15'40.

Cancellara langzamer dan Dumoulin

En ook langzamer dan Jos van Emden. Op het tussenmeetpunt dan.

Boom zoeft

Twitter avatar caspervdveen Casper van der Veen En daar gaat ie, Lars Boom in volle vaart voorbij! #GrandDepart #TDFutrecht #tourdefrance http://t.co/r7iEY2tsy1

Froome laat zich zien

Twitter avatar TeamSky Team Sky Warm up complete for @chrisfroome. Not long until his 17:14 CET start time. #TDF2015 #VaVaFroome http://t.co/aESvlaFKlT

Kemna niet ontevreden over Dumoulin

Giant-ploegleider Rudi Kemna is niet ontevreden over de race van Tom Dumoulin, vertelde hij onze verslaggever Joost Pijpker.

"Natuurlijk was het even een domper toen we zijn tijd hoorden, maar Tom heeft gewoon heel goed gereden. Hij reed volle bak en kwam tot deze tijd (de tweede vooralsnog, red.). Ik denk dat hij trots mag zijn. Hier rijden was voor ons allemaal een geweldige ervaring."

Kemna kijkt nu al weer vooruit. Op de Muur van Hoei en de Mûr de Bretagne moet het gaan gebeuren, in de 3e en 8e etappe. Beide hebben een aankomst op een steile heuvel die Dumoulin ook ligt. Beter dan een Rohan Dennis of Tony Martin.

"Daar kun je echt wel het verschil maken. Dat is heel steil."

Cancellara start

En daarna onder meer nog Chris Froome, Alberto Contador en Vincenzo Nibali.

Renners enthousiast

Twitter avatar sepvanmarcke Sep Vanmarcke IK WIL NOG EEN KEER!! IK WIL NOG EEN KEER!! IK WIL NOG EEN KEER!! #fantastisch! #doof #TourdeSep http://t.co/HwfbOH5ndQ

Twitter avatar WoutPoels Wout Poels Wat een geweldig enthousiast publiek!! Mooi om mee te maken:)! De kop is eraf, we zijn er aan begonnen! @LeTourUtrecht @letour @TeamSky

Twitter avatar laurenstendam laurenstendam You guys were incredible! http://t.co/BnXVsmWGV9

OOk Martin bijt zich stuk

Die Rohan Dennis. Ook topfavoriet Tony Martin komt tekort. Hij is 5 seconden trager.

Hoogh bezoek bij Giant-Alpecin

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Knallend druk nu bij Giant. Maar er is dan ook bezoek van de koning, en de enige twee Tourwinnaars, Janssen en Zoetemelk

Ondertussen in Utrecht

Drukte bij de waterpunten.

Waterpunt

Een foto die is geplaatst door Anouk Eigenraam (@anoukyn) op

Valpartij

Meldt onze correspondent in Utrecht.

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Valpartij van Fuglsang op de hoek bij de Vondellaan. Ging net goed met renner erachter. Auto Astana bleef lang staan. #TDFutrecht

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Iemand veegt het grind weg na de val met een bezem uit het publiek. Hij loopt onder luid applaus weer weg. #TDF2015 http://t.co/elGaaZCapQ

En daar is 'ie dan

Vergeten is de cortisolwaarde die "abnormaal" was.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Het was even de vraag of hij mocht starten, maar hier gaat Lars Boom, op naar het startpodium. http://t.co/pbKFtcgJbD

Focus Cancellara

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker De derde grote favoriet maalt rustig zijn rondjes en schakelt dan naar het grote verzet. Focus bij Cancellara. http://t.co/VBzpGbn8pp

Kruijswijk geniet na

Twitter avatar s_kruijswijk Steven Kruijswijk Thanks Utrecht! Amazing start of this @letour! I still have a beepppp in my ears!😂👏 #TDFutrecht http://t.co/gNIY40YGcz

Dumoulin: dit was het

"Ik heb Dennis al een paar keer geklopt maar vandaag is ie sterker dan ik. Ja, balen. Op waarde geklopt. Hier moet ik het mee doen voor dit jaar. Natuurlijk is dit moeilijk, ik had graag op de hoogste trede gestaan vandaag. Het was gewoon een goede tijdrit, kan mezelf niks verwijten."

Topfavoriet Martin vertrokken

De Duitse tijdritkampioen en topfavoriet Tony Martin is vertrokken. Fabian Cancellara rijdt nog warm. Dit is de tussenstand nu:

Bauke Mollema had nog wel wat langer willen fietsen

"Redelijk rustig vertrokken omdat er in het tweede deel veel wind stond. Daarna kwam ik goed in m;n ritme en had het van mij nog wel wat langer mogen duren. Dit jaar nog extra gewerkt aan de tijdrit en ik heb een hele goede fiets, dus dit is wel lekker. De verschillen van vandaag zijn klein en straks in de bergen zal het om minuten gaan. Maar dit is een lekker begin."

Dumoulin rijdt 2e tijd

Licht gehinderd door een voorligger in de laatste bocht maar de acht seconden die Tom Dumoulin tekort komt op Rohan Dennis is meer dan hij daar mogelijk verloor. Een snaarstrakke race van Dumoulin, voortgeschreeuwd door landgenoten langs de kant, maar het is niet genoeg voor geel: 15'04.

Sterk 2e deel Mollema

Na een 39e tussentijd rijdt Mollema een heel behoorlijke tweede helft en rijdt de 6e tijd: 15'33!

Tussentijd Tom Dumoulin

En dat is onduidelijk. De chrono in beeld zegt 7'45, eigen waarneming van de NOS is 7'29. Dat zou de 3e tijd zijn. Nou, spannend is het wel. Na correctie inderdaad maar 2 seconden achter leider Rohan Dennis.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Zo mooi op zijn fiets. #dumoulin

Twitter avatar boers_nando Nando Boers Bochten als een F1-coureur. Scherp. #dumoulin

Tussentijd Bauke Mollema

Bij het meetpunt is 'Bau' als 39e doorgekomen': 7'50.

En daar gaat Tom

Tegenvallend vorige week bij het NK, nu soepel en onder luid gejuich vertrokken voor zijn proloog.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France .@tom_dumoulin 🚴💥💨💨💨💨💨💨💨💨 #TDF2015 http://t.co/hqeYM95zmz

Dumoulin naar het schavot

De druk is er natuurlijk. Mooie zeges in tijdritten dit jaar, maar dit is de Tour en ook nog eens in eigen land. Zijn voorbereiding werd eerder vanmiddag door onze verslaggever Joost Pijpker doorgenomen met zijn trainer Adriaan Helmantel:

"Tom begint iets meer dan een half uur voor zijn starttijd met inrijden. eerst rustig en hij bouwt het daarna steeds verder op. Aan het einde volgen dan een paar sprintjes. En dan is het naar de start, waar je 10 minuten van te voren moet zijn."

Mollema van start

Een vraagteken omtrent zijn vorm en lichamelijke gesteldheid, en voor het eerst namens Trek in de Tour. We gaan het zien binnen een kwartier. Het publiek gaat in elk geval flink los voor hem.

onbekend maar verdorie sterk!

Daar is 'ie gewoon ineens: Dylan van Baarle. Nederlander in dienst bij Cannondale, afkomstig uit de Rabo-opleiding. Voormalig Nederlands kampioen bij de beloften (2013) en 23 lentes jong. Maakt zijn debuut in de Tour, en hóe? Met een zevende tijd, voorlopig! 15'34 is maar vijf seconden langzamer dan Gesink.

Twitter avatar LeTourUtrecht Le Tour Utrecht Dutchman @DylanvanBaarle from @Ride_Argyle makes his Tour debut at the #TDFutrecht! Good luck Dylan! http://t.co/3qXNLzat2S

waarom langs de hekken staan?

Als je het ook vanuit je bootje kunt volgen?

Bootje varen, biertje drinken

Een foto die is geplaatst door Anouk Eigenraam (@anoukyn) op

Westra valt ietsje tegen

Voorlopig elfde tijd (15'41) voor de Nederlander in dienst van Astana. De doorgaans prima tijdrijder had waarschijnlijk gehoopt, zeker voor eigen publiek, de tijden van Gesink (15'29) en Kelderman (15'26) te kunnen pakken.

Twitter avatar RGUpdate Robert Gesink Wat een fantastische ervaring om door zo'n uitzinnige menigte te fietsen! Wow! Thanks!!!! #Kampioen #Kippevel http://t.co/TDOLDpDOWk

dumoulin begint voorbereiding

Terwijl Laurens ten Dam voor de camera's van de NOS verklaart dat het publiek zo luidruchtig is dat het lijkt alsof Nederland wereldkampioen is geworden, begint Neerlands hoop aan zijn opmaat naar de start om 16.55u.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Bij Giant zit Tom Dumoulin inmiddels op de fiets. Ingepakt in ijsvest, met een koude lap over zijn hoofd.

Je zou bijna vergeten...

Met de tot nu toe prima presterende Nederlanders zou je bijna vergeten dat Lars Boom tot kort voor Le Grand Départ onzeker was van deelname. De MPCC bleek weer eens machteloos in zijn zaak waarbij een abnormale cortisolwaarde werd gemeten in het bloed. Een aantal ploegleiders heeft een mening;

Jonathan Vaughters, teambaas van Cannondale en fervent dopingjager, is het niet eens met Astana's besluit om Lars Boom gewoon te laten starten.

"Als zoiets bij ons was gebeurd, dan hadden we de regels van de MPCC gewoon gehoorzaamd. Maar het is een vrijwillige organisatie. J ekunt er voor kiezen om hun regels te volgen, of niet."

Over de botsing tussen Astana en de MPCC wil Richard Plugge, ploegleider Lotto-Jumbo, weinig kwijt.

"Dat is een zaak tussen beide partijen." Lotto-Jumbo besloot tijdens de Giro uit de MPCC te stappen. Aanleiding was toen een vergelijkbare zaak als bij bij Boom: renner George Bennett werd uit de koers genomen vanwege een te lage cortisolwaarde. Plugge: "Dat hebben we toen gedaan. En toen zijn we gaan kijken wat er met Bennett aan de hand was. We hebben hem helemaal binnenstebuiten gehaald, maar konden niets vinden. Dus toen hebben we aangekaard dat de procedure bij de MPCC niet klopt. We hebben ook een paar voorstellen gedaan om die te verbeteren. Daar hebben we niets meer op gehoord. Maar zo verdergaan wilden we niet. Want anders loop je het risico dat er opnieuw ten onrechte een renner uit de koers wordt gehaald. Dus dan ben je, denk ik, automatisch geen lid meer van de MPCC."

Nog 25 minuten tot tom

Is een kwestie van geduld... Tom komt zo. #TDFUtrecht

A photo posted by Arjan de Jongh (@arjandj) on

Kruijswijk: publiek was mijn coach

Steven Kruijswijk genoot ook volop van rijden voor thuispubliek.

Was wel vet eigenlijk. Het is toch wat langer dan een echte proloog, maar met dit publiek is het motiverend. Ik hoorde m'n oortje niet omdat het publiek eigenlijk mijn coach werd. (...) Tijdrijden is niet mijn specialeit dus mijn tijd zegt niet zoveel. Mijn periode komt in de tweede week.

Laurens ten Dam is overigens binnen in 16'11.

Probleempje westra voor start

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Lieuwe Westra wil net wegrijden naar het startpodium, maar dan loopt zijn achterwiel vast. Terug naar de ploegbus.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker De mechanieker friemelt wat. Poetst een beetje met een doekje, en voila: probleem verholpen.

meer van wilco

"Al die mensen langs het parcours, al dat gejuich; dat gaf een enorme boost”, zei Kelderman na afloop.

"Al die mensen geven zoveel adrenaline, daardoor ga je vanzelf een stukje harder, dat zag je ook aan Jos en Robert. Het ging redelijk goed, ik mag tevreden zijn.”

De 24-jarige wielrenner uit Amersfoort heeft van de witte trui, voor de leider in het jongerenklassement, een doel voor de komende dagen gemaakt.

"Ik ga daar keihard voor. De rit naar de Muur van Hoei en de kasseienetappe liggen me wel. Ik ga daar met veel vertrouwen heen.”

Over vijf minuten Westra

Nog even en tweevoudig winnaar van het NK tijdrijden Lieuwe Westra gaat van start. Hij heeft er zin in.

Twitter avatar lieuwewestra Lieuwe Westra Gaat beginnen!!!!! #TDFutrecht @AstanaTeam

Poels stort in

Een tussentijd die sneller was dan die van Kruijswijk maar uiteindelijk over de finish in meer dan 16 minuten. Alles duidt op een tikkie van de man met de hamer in deel 2 van de proloog voor Wout Poels.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Wind lijkt een beetje aan te trekken bij de finish.

gescheurde trommelvliezen, denkt van emden

Op het tussenmeetpunt is hij nog steeds de snelste en overall staat 'ie nog steeds 2e. Jos van Emden.

Twitter avatar josvanemden Jos van Emden Gedragen door het publiek! Fantastisch,bizar, kippenvel en gescheurde trommelvliezen :) #TDFutrecht #SamenWinnen

Kruiswijk levert iets in op gesink

Steven Kruijswijk, dit jaar zevende in de Giro, geeft wat tijd toe op zijn teammaten Gesink en Kelderman. Kruijswijk reed een tijd van 15'41. Voorlopig gedeeld 7e en daarmee duidelijk sneller in het tweede deel. Voor de tussentijdse meting was hij 18e.

Gesink: één lange schreeuw

Robert Gesink reageerde tegenover onze verslaggever Joost Pijpker verheugd op zijn rit tussen de Nederlandse fans. "Het leek nog het meest op één lange schreeuw van twee kanten." En dat helpt.

"Je ziet het niet, maar je hoort het wel. Ik heb er nu nog een beetje kippenvel van. Ik denk dat als ik vanavond in bed lig m'n oren nog steeds suizen."

Normaal gaat Gesink juist vrij laat van start. Maar bij het opstellen van de startlijst, enkele dagen geleden, koos hij voor een vroeg moment.

"Er was toen nog sprake dat het in de avond ging onweren, dus dat wilde ik voor zijn. En als je vroeg start, heb je meer tijd om te herstellen. Wat ook wel fijn is dat er nu nog geen ploeggenoten binnen zijn, die met allerlei adviezen in tips komen. Als je later start heb je dat wel. Maar je hebt er nooit heel veel aan. Als je voor de start van iemand hoort dat hij bijna onderuit ging in een bocht, dan wordt je daar alleen maar nerveus van."

Kelderman: dit geeft vertrouwen

Tegenover de NOS zegt Wilco Kelderman te hebben genoten van zijn 'thuisrace'. Een mooi resultaat dat vertrouwen geeft en mogelijk alleen maar sterker gaat blijken:

Twitter avatar mrconde Mikkel Condé v2.0 Will be interesting to see how the wind will affect the late starters (top favorites). Seems to get stronger and stronger.. #TDF2015

Ondertussen bij Wout Poels:

Twitter avatar TeamSky Team Sky Wout Poels has just got going to a huge cheer in his home country! #AllezWout #TDF2015 #GrandDepart http://t.co/5RdD4I2enf

Quintana in 15'57

De Colombiaan krijgt natuurlijk genoeg kans om op 'zijn' terrein het hooggebergte tijd goed te maken. Maar om nou op een krappe 14 km tijdrijden een halve minuut toe te geven op Kelderman en Gesink...

Reactie Teklehaimanot

De man die als eerste startte in Utrecht genoot ervan. Teklehaimanot reageert wat verlegen op vragen. Ja, hij vond het mooi en leuk, herhaalt de debutant telkens weer. "Een trots moment."

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker De groep Erithreeers rond Daniel Teklehaimanot is inmiddels gegroeid tot pakweg 25. Met vlaggen en fluitjes juichen ze hem toe.

quintana start traag, Oranje top 5

Favoriet Nairo Quintana start niet best. Hij is halverwege een halve minuut trager dan Dennis.

1. Rohan Dennis 14'56

2. Jos van Emden 15'11

3. Jonathan Castroviejo 15'19

4. Wilco Kelderman 15'26

5. Robert Gesink 15'29

Douche voor toeschouwers

Hier en daar plaatselijk een bui

Een video die is geplaatst door Anouk Eigenraam (@anoukyn) op

Minder druk, geen grote problemen

Ongeveer 350.000 mensen langs het parcours en dus minder druk dan gedacht. Er zijn ook geen grote problemen. Het Rode Kruis is wel druk met mensen die onwel worden door de hitte. Dat zijn er tientallen. Een paar van hen zijn naar het ziekenhuis doorverwezen.

Het vervoer naar de stad verliep prima. De treinen waren niet overvol. Alleen op het Centraal Station en buiten bij de Jaarbeurs moesten bezoekers soms even geduld hebben. De NS adviseert treinreizigers hun terugreis goed te plannen. Als iedereen tegelijkertijd de stad uit wil, kan het wat druk en chaotisch zijn.

Kelderman binnen: +30 seconden

Het tweede deel van de rit heeft Wilco Kelderman geleden. Hij ging van +7 naar +30 seconden op Rohan Dennis. Eindtijd 15'26. Vierde tijd tot nu toe en 3 seconden sneller dan Gesink.

'Niet echt een zeiltje'

Quick-Step reageert op het eerdere bericht van ons over het zeiltje.

Twitter avatar QuickStepFloor Quick-Step Floors @jjpijpker Niet echt een zeiltje, eigenlijk, maar een vinylvloer, van Quick-Step uiteraard ;-). Geniet van de Tour!

Kelderman 7 seconden onder Dennis

Tussentijd is miniem langzamer dan de houder van de eerste tijd. 7'28 om 7'35.

Quintana los

Nairo Quintana is gestart. Koos net als Gesink voor een relatief vroege starttijd.

Porte valt tegen

Richie Porte, toch een kanshebber in de afgelopen Giro en meesterknecht van Chris Froome, valt tegen met een tijd van 16'02.

Quintana prepareert zich

Hij zat alleen maar in het Colombiaanse hooggebergste terwijl Contador de Giro won en Froome en Nibali voorbereidende koersen reden.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker En daar zit hij dan, misschien wel dé favoriet deze Tour. Nairo Quintana maakt zich klaar voor de proloog. http://t.co/NL1hAR65CV

kelderman komt eraan, Dennis verstoot Van Emden

Terwijl Wilco Kelderman, de nationaal kampioen tijdrijden, zich klaarmaakt voor de start ging de voormalig houder van het werelduurrecord Rohan Dennis onder de eerste tijd van Jos van Emden door: 14'56 en daarmee 15 seconden sneller.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France .@W1lcokelderman home sweet home! 🇳🇱🇳🇱🇳🇱🇳🇱 http://t.co/wQweKLpz8f

Minder druk dan verwacht

Het is vandaag minder druk in Utrecht dan verwacht. De gemeente meldt aan ANP dat ongeveer 350.000 mensen langs het parcours staan van de openingsrit van de Tour de France. De schattingen lagen hoger.

Gesink binnen

De tweede Nederlander vandaag in actie was Robert Gesink. Goedgemutst aan deze Tour begonnen en dat resulteerde in een tijd van 15'29 waarmee hij momenteel de tweede tijd heeft. 54 km/u gemiddeld.

Twitter avatar boers_nando Nando Boers Thuisvoordeel bestaat dus. @josvanemden en @RGUpdate op 1 en 2 voorlopig. #grotevoorsprong

Onwel

Door de hitte enkele mensen onwel geworden. Twee mensen zijn doorverwezen naar het ziekenhuis, zo vertelt een woordvoerster van het Rode Kruis aan ANP. Het Rode Kruis behandelde tot dusverre 47 mensen, niet alleen vanwege de hitte. Er zitten bijvoorbeeld ook mensen bij die schaafwonden hebben opgelopen.

De temperatuur in Utrecht ligt vanmiddag ruim boven de 30 graden.

Zeiltje

Bij Quick-Step ligt een zeiltje onder de fietsen waarop de renners inrijden. Joost Pijpker meldt zojuist dat daar de dweil overheen gehaald moest worden. Hoezo warm?

Ondertussen is Richie Porte (Sky) ook van start gegaan.

Drijvende dichtregel

Eerder deze week schreef NRC over Schaduwpeloton, een verzameling gedichten die de Utrechtse Stadsdichtersgilde maakte bij 13 mooie (en lelijke) locaties langs de proloog. Onder meer Ingmar Heytze en Alexis de Roode deden mee. Met de gratis app kun je de gedichten aan je laten voorlezen en je eigen poëtische Tourproloog fietsen.

Naast de bundel plaatste de Gilde vandaag ter ere van de Tour ook een drijvende dichtregel in de Oudegracht.

Eritreeërs wachten Teklehaimanot op

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker De snelste tijd heeft hij niet, maar fans wel. Daniel Teklehaimanot uit Eritrea wordt opgewacht door landgenoten. http://t.co/pLY0OdLgEi

Van emden: fantastisch

Terwijl Robert Gesink net is gestart reageerde Jos van Emden op zijn tijdrit, die hem voorlopig virtueel in het geel bracht.

"Dit is geweldig om mee te maken. Echt fantastisch. En mijn tijd? Volgens mij heb ik het heel goed gedaan."

Cavendish zo van start: op jacht naar geel, ja

Mark Cavendish is natuurlijk een sprinter en dus kansloos voor geel vandaag. Toch moet hij rijden voor wat 'ie waard is met het oog op morgen. Ploegleider Wilfried Peeters tegen verslaggever Joost Pijpker:

"Het zit vandaag precies tussen een lange en korte tijdrit in. Misschien dat een sprinter met hele goede uithouding het nog kan volhouden. 'Cav' kan zich vandaag niet inhouden, want misschien vallen er in de komende dagen wel een paar man of waaien ze er in de rit van morgen van af. Dan kan hij opeens weer meedoen om het geel. Dus Mark gaat vandaag gewoon voluit rijden. Het is de Tour he, dus je moet elke dag alles geven."

Beste tijd voor Jos van emden

De eerste Nederlander die van start ging en oud-Nederlands kampioen tijdrijden Jos van Emden is binnen. Met een tijd van 15'11 is hij de snelste tot nu toe.

Voor nrc.next maakte onze illustrator Tjarko van der Pol bijgevoegde kaart van de proloog van vandaag. Op ons sportblog vindt u de vergrote versie met zoomfunctie.

tourdenext568

Even wachten nog...

...op de eerste favoriet voor de eindzege over drie weken in Parijs. Nairo Quintana komt als eerste in actie. De Colombiaan begint om 15.00 uur aan de tijdrit.

Binnen!

Daniel Teklehaimanot, gestart als eerste, is binnen en zet daarmee de eerste richttijd neer. Hij legt de 13,8 km in Utrecht af in exact 16'30.

is dumoulin echt favoriet?

Tom Dumoulin is inmiddels gebombardeerd tot favoriet voor de ritzege vandaag en dus het geel. Maar is hij werkelijk de beste vandaag aan de start?

Oud-NRC wielerjournalist Thijs Zonneveld zegt zojuist op tv dat hij nog nooit specialist Tony Martin heeft verslagen op een vlakke tijdrit. En dan heb je ook nog lieden als Michal Kwiatkowski, Rohan Dennis en Fabian Cancellara die aanwezig zijn.

Op de tv kijken wanneer je naar buiten moet

En zo kan het natuurlijk ook. De gelukkigen die aan het parcours wonen zien op televisie wanneer de renners in hun buurt komen, en dan gauw het koppie uit 't raam.

Een voor een langs het publiek

Het mooie aan de proloog is dat het publiek niet een compleet peloton met een kilometertje of 40 in het uur voorbij ziet schieten, maar de helden der stalen ros netjes een voor een kan bewonderen.

Maliesingel

Een foto die is geplaatst door Anouk Eigenraam (@anoukyn) op

En we zijn los

Daniel Teklehaimanot is gestart en dat betekent dat de Tour de France van 2015 begonnen is! Live vanuit Utrecht vanaf de verrichtingen en eventueel noemenswaardige randzaken omtrent de start van de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld.

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo De eerste renners worden goed gevolgd op het scherm en dan vol gejuich onthaald door een volle Vondellaan. #TDFutrecht #TDF2015

De laatste renner die start, is titelverdediger Vincenzo Nibali (Astana) om 17.17 uur. Iets na half zes verwachten we hem over de meet.

Astana dus opnieuw in opspraak

Bijzonder is het dat ploegleider Aleksander Vinokoerov de weg van de meeste weerstand kiest inzake Lars Boom. De ploeg ligt onder een vergrootglas na meerdere dopinggevallen dit jaar en raakte bijna de racelicentie kwijt. Maar 'Vino' geeft geen krimp vandaag.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker De enige hier die immuun lijkt, is Alexandr Vinokoerov van Astana. Geen druppel zweet op zijn voorhoofd of in zijn strakke overhemd.

Prima sfeertje

NRC-correspondent voor de regio Utrecht, Anne Vegterlo, meldt dat het prima te doen is in de stad.

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo De reclamekaravaan is langs geweest en de weg wordt vrijgemaakt. De sfeer in het publiek is goed, gezonde spanning bij de fans #TDFutrecht

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Bij het officiële waterpunt viel de druk een beetje weg. Dan maar improviseren met de pomp. #TDFutrecht #TDF2015 http://t.co/M1HpTZ1dfY

Druk, maar niet té druk

Kort voor de start van de Tour de France in Utrecht is het erg druk in de stad. Grote problemen hebben zich vooralsnog niet voorgedaan. Op station Utrecht Centraal, bij de startlocatie en rond de Jaarbeurs is het druk, zo meldt de gemeente aan ANP.

De NS kan de toestroom van mensen goed aan. Veel treinreizigers komen uit het oosten en zuiden van Nederland naar Utrecht. "Het is druk, maar wel beheersbaar”, vertelt een woordvoerster van de NS. Op enkele wegen, zoals de A12 en A2, is meer verkeer dan normaal.

Je bent bekend en wielerfanaat

Ja, dan gaat de poort voor je open.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Zanger Blaudzun mag wel achter het touwtje komen. Hij praat nog wat met Steven Kruijswijk. http://t.co/ZW4XfLjuHz

Hollenstein gaat ondanks val van start

Reto Hollenstein gaat volgens ploeggenoot Stef Clement wel van start vanmiddag. Hij botste tijdens de trainingsronde op een toeschouwer, zoals we zojuist al berichtten. Zijn Nederlandse teammaat bij IAM Cycling heeft nog wel even een bericht aan de fans:

Twitter avatar Stefclement Stef Houd AUB kinderen, vlaggen, parasols, camera's en vooral uzelf ACHTER de dranghekken! #Respectherace @letour https://t.co/PgnI2SFWBJ

Reto Hollenstein is hard onderuit gegaan bij het inrijden. Dat en meer in ons liveblog. http://t.co/A4KhtZ2sWv #TDF2015 #GrandDepart

— NOS Wielrennen (@NOSwielrennen) July 4, 2015

Nog 20 minuten...

Daniel Teklehaimanot (uit Eritrea) doet voor het eerst mee aan de Tour. Net als zijn ploeg overigens, het Afrikaanse MTN Qhubeka dat onder meer Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar heeft meegebracht. Veel publiek voor de debutanten, meldt verslaggever Joost Pijpker.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Hier de renner die zometeen aftrapt: Daniel Teklehaimanot, uit Eritrea. Hij start om vier uur met het nummer 219. http://t.co/tUhOkMhVzY

3mm van langevelds stuurtje gezaagd

Cannondale-ploegleider Jonathan Vaughters heeft zo zijn vraagtekens bij de reglementen omtrent aerodynamica. Sebastian Langeveld is in elk geval weer íets lichter straks op het startschavot.

Twitter avatar Vaughters Jonathan Vaughters The ridiculous Medal of Honor today we have the 3mm we had to hacksaw off of Langevelde's aero bar to pass rules. http://t.co/evUg15PGVP

Lotto-Jumbo toch aanspreekbaar

Nou, het "tijdritprotocol" dat binnen Lotto-Jumbo gehandhaafd diende te worden is blijkbaar vrij flexibel toe te passen. Na renner Wilco Kelderman is ook ploegbaas Richard Plugge kennelijk in staat de media te woord te staan. Tegenover onze verslaggever Joost Pijpker over de Grand Départ in Utrecht:

"Dit is fantastisch voor ons. er zijn, denk ik, bijna een miljoen mensen in de stad. Als die allemaal voor je juichen krijg je echt kippenvel."

'Toeschouwer overgestoken'

Hollenstein is op een overstekende toeschouwer gereden, aldus de NOS nu. Dus iemand is daar over de hekken die het parcoers afbakenen heen geklommen en treft dan net de Zwitserse renner van IAM.

'Renner botst op toeschouwer'

Hmm, toch weer een toeschouwer die blijkbaar een rol opeist in het wielrennen. IAM-renner Reto Hollenstein is tijdens zijn trainingsronde ten val gekomen. De 29-jarige Zwitser is dan geen wielerwonder - hij reed twee grote rondes en viel twee keer uit - maar dit gun je niemand.

Twitter avatar pvoogt Pieter Voogt Iemand nummer 187 in zijn tourpool? Botsing met toeschouwer tijdens parcoursverkenning! #TDFutrecht #TDF2015 http://t.co/aPisgYqw02

tegenwind

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Bij Lotto-Jumbo staan er al ventilatoren klaar. Tegenover de fietsen van de renners die zich zo gaan inrijden. http://t.co/E41pP0ypFE

Moeten we schrikken van die cortisolwaarde?

Tsja. Schrikken we überhaupt nog van doping-gerelateerde berichten uit het peloton? Mwoah. Het is lullig dat het een Nederlander betreft, zeker nu de start in Nederland is. Maar cortisol an sich, is dat schokkend?

In principe is het een ontstekingsremmer, maar kan ook de pijngrens verhogen en herstel bevorderen. Handig als je drie weken moet fietsen. Maar ook de inhaler die Boom al tien jaar voor zijn astma gebruikt, bevat cortisonen. De prestatiebevorderende werking van cortisol staat bovendien niet eens vast, zegt Ram. „Het effect is deels theoretisch", zegt directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit tegen ANP.

"Cortisolinjecties hebben waarschijnlijk een beperkte werking. Het effect is moeilijk meetbaar. Er bestaat de nodige discussie over."

Gesink geniet

Nog een uur te gaan en Le Grand Départ is feitelijk daar.

Twitter avatar RGUpdate Robert Gesink Two TT laps of @LeTourUtrecht done! What a great atmosphere! Can't wait to get started! #Kampioen #Aanmoedigen

oud-specialist ook van de partij

David Millar, in zijn tijd (1997-2014) als renner niet onverdienstelijk op de tijdritfiets, is ook van de partij. Thans trainer van Ryder Hesjedal en een van de dopingzondaars die na te zijn gesnapt eervol terugkeerde in het peloton.

Twitter avatar millarmind David Millar Just hanging at the Tour with the main man @MarkCavendish. http://t.co/gp2hCXNPT3

Het parcours grafisch weergegeven

Waar rijden ze precies? Jaarbeurs is start én finish, en natuurlijk komen ze in de buurt van de Dom. Een kleine 14 km hardrijden tegen de klok. Contre le montre. Of zoals de Belgen zeggen: een chronorit.

18 behandelingen

Het is bij de hulpposten van het Rode Kruis bij de Tourstart in Utrecht nog niet heel druk, meldt ANP. Om 12.30 uur waren er achttien behandelingen gedaan. Dat waren vooral mensen met schaafwonden of ander klein leed. "Tot dusverre zijn er weinig hitteklachten”, aldus een woordvoerster. "Maar in de stad is het wel heel erg heet. Dus het is even afwachten hoe dat later vandaag allemaal gaat.”

Kampioen kelderman geniet

De kersverse Nederlands kampioen tijdrijden Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo) heeft er zin in. Tegenover NRC zegt de 24-jarige Tour-debutant zojuist na zijn verkenningsronde dat hij 't wel wat vindt, zo'n Tour in eigen land.

"Mooi, heel mooi. Ál die mensen hier."

Klaar voor morgen! In rood-wit-blauw door Utrecht. Thanks @BellHelmetsUK @SANTINI_SMS

Een foto die is geplaatst door Wilco Kelderman (@w1lcokelderman) op

Renners proberen zo kort mogelijk in hitte te vertoeven

Verslaggever Joost Pijpker meldt dat de renners die terugkeren van hun verkenningsronde zo snel mogelijk weer in de teambussen verdwijnen. Fans die hopen op een foto of handtekening blijven ietwat gedesillusioneerd achter.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Alleen Ian Stannard blijft bij Sky iets langer buiten. Maar dat is om Stannard junior even gedag te zeggen. http://t.co/5pCdDJnYRI

MPCC onder vuur vanwege Boom

De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, heeft het even zwaar. Lars Boom start, ondanks een "abnormaal laag” cortisolgehalte. De MPCC-regels schrijven voor dat een renner in dat geval zeker acht dagen niet mag koersen. Maar Astana-ploegleider Aleksander Vinokoerov heeft daar lak aan. Hij zei dat de regels van de UCI voor hem zwaarder wegen dan die van de MPCC.

"De regels van de beweging hebben geen wettelijke kracht. De UCI regeert het wielrennen en we respecteren de regels van de unie. Die regels zijn duidelijk: Boom mag starten. Hij loopt geen enkel risico. De dokter heeft hem goed onderzocht en gezegd dat hij in goede gezondheid is.”

De voorzitter van wielerbond KNWU Marcel Wintels denkt dat de beweging voor een geloofwaardige wielersport, de MPCC, zijn doel voorbijschiet met de regelgeving rond het aan de kant houden van renners met een te lage cortisolwaarde.

"De MPCC is een goed initiatief, maar als de regelgeving van twee instanties niet overeenkomt, werkt het niet. Er moet één autoriteit zijn, wat mij betreft de UCI. Hoe goed bedoeld ook, de MPCC schiet zijn doel voorbij.”

Lance lives

Hij wordt niet vergeten, zo blijkt vandaag langs het parcours, meldt collega Casper van der Veen. Zeven Tourzeges blijven gewoon zeven Tourzeges. Een 'tricheur', ja. Zo bleek. Maar uiteindelijk was hij gewoon de beste valsspeler in een spel tjokvol bedriegers.

Twitter avatar caspervdveen Casper van der Veen De Utrechtse wijk Rijnsweerd laat weten dat ze Lance Armstrong nog steeds steunen #TDF2015 #GrandDepart #TDFutrecht http://t.co/1LJmj0SEuZ

Waarom is Tom Dumoulin favoriet?

Hij won de afsluitende tijdrit in de Ronde van Baskenland, dit voorjaar. En in de Ronde van Zwitserland won hij onlangs zowel de proloog als de individuele tijdrit. Vorig jaar bovendien Nederlands kampioen tijdrijden. Dus dat eigenlijk.

Twitter avatar tom_dumoulin Tom Dumoulin Two very nice days in Tour de Suisse! Yesterday I took the win in the prologue and today a very strong @GiantAlpecin team!! #maillotjaune

Giant-Alpecin: speciale voorbereiding vanwege hitte

Onze verslaggever ter plaatse Joost Pijpker vond, in tegenstelling tot bij Lotto-Jumbo, wél welwillende mensen bij de andere Nederlandse ploeg. Giant-Alpecin laat bij monde van trainer Adriaan Helmantel weten dat de ploeg zich speciaal heeft geprepareerd voor deze warme proloog:

"Vooral de warming-up is anders. Normaal rijd je zo'n 30 minuten in, nu 20. En de renners blijven langer in de bus, waar het koeler is. Het is vooral belangrijk om je 'kerntemperatuur' zo laag mogelijk te houden. Tijdens het inrijden dragen de renners koelvesten en ze drinken slush (puppy, red.). Daarmee houden ze hun kerntemperatuur een halve graad lager en houd je de hitte een kwartier tot 20 minuten langer van je af. "

officieel: de hittegolf is compleet

"Bij ons gaat de vlag niet per se uit bij een hittegolf." Het KNMI heeft er in elk geval geen taart voor besteld bij de bakker, maar Nederland heeft officieel te maken met een hittegolf. Extra alertheid gewenst dus in Utrecht.

"Het is een nuchtere constatering, een feitelijke vaststelling, maar de hitte zorgt natuurlijk ook voor veel overlast."

De laatste hittegolf in Nederland was bijna twee jaar geleden: tussen 21 en 27 juli 2013. Het lijkt erop dat de meeste bezoekers van de Tour de France in Utrecht goed zijn voorbereid op de hitte. "Ik zie veel hoedjes en water”, zei burgemeester Jan van Zanen tegenover ANP tijdens een rondgang langs het parcours.

"De mensen zijn enthousiast en de sfeer is goed.”

Naar verwachting komen tussen de 600.000 en 800.000 mensen naar de openingsrit van de Tour. Bij de Jaarbeurs, de start- en finishplaats, willen de meeste mensen staan. Daar is het inmiddels een beetje dringen voor een goede plek. Al aan het einde van de ochtend kwam de temperatuur in Utrecht boven de 30 graden uit.

Hij staat!

De 1-kilometer-boog staat #tdfutrecht

Een video die is geplaatst door Peter Zantingh (@pzantingh) op

Boom zoekt verklaring

Tegenover de camera van de NOS zocht Lars Boom vanochtend een verklaring voor zijn afwijkende bloedwaarden. Is het de astma-puffer of de ziekte in de Dauphiné? Wie zal 't zeggen. Lekker geslapen heeft 'ie in elk geval niet.

"Ik ben klaar om te starten. (...) Die puffer gebruik ik al tien jaar, na de Dauphiné ziek geweest. Misschien zijn het die kleine dingen. Ik heb in elk geval niks geks gedaan."

Astana heeft er in elk geval zin in:

1550 bedden

Elke dag weer, gedurende drie weken. Het hele Tour-circus, van renners tot organisatie en van mechaniekers tot reclamekaravaan, moet immers wel een uiltje kunnen knappen.

Zei er iemand kermis? #tdf #tdf2015 #TDFUtrecht

Een foto die is geplaatst door Arjan de Jongh (@arjandj) op

Copy cat

Origineel hoor, Astana. Oké jullie hebben Lieuwe Westra en wij iets mindere goden als onze redacteuren Joost Pijpker en Sterre van der Hee. Maar we waren wel éérder, hier op nrc.nl, met een heuse video van het hele parcours dat vanmiddag wordt afgelegd.

'Protocol'

Gaap. Heb je de Tourstart in eigen land, je ploeg bulkt van de Nederlanders en duizenden en verdorie nog eens duizenden mensen zijn voor je op de been. Miljoenen voor de tv. En dan zeg je als Lotto-Jumbo:

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Van de renners van Lotto-Jumbo hoeven we voor de start niet veel te verwachten. Geen gesprekjes, aldus de persman. "Tijdritprotocol".

Warm weer, dus vroeg ter plaatse

Het is nog ruim twee uur voor de start van de proloog maar Utrecht stroomt gestaag vol met mensen. Het KNMI meldt dat de wind as we speak van oost naar west draait en dat betekent aanvoer van wat koelere lucht.

De horrortemperaturen waar heel de week over gesproken werd lijken daardoor niet gehaald te worden. In het oosten van het land wordt het 't warmst: 36 graden. In Utrecht wordt die recordhoogte van bijna 39 graden dus zeker niet aangetikt. Wel kan het natuurlijk in de binnenstad - en met zoveel mensen op de been - erg warm worden, dan wel aanvoelen.

De piek van toestroom van publiek wordt tussen twaalf en twee verwacht.

Tommie! TOmmie!

Lars Boom was een van de eerste renners die zich lieten zien vanochtend. Momenteel rijdt ook Alberto Contador zijn verkenningsrondje over het 13,8 km lange parcours. Ook Bauke Mollema kwam onder luid applaus van de fans uit de bus van zijn nieuwe team Trek.

Neerlands favoriet is vandaag echter Tom Dumoulin: de tijdritspecialist van de Nederlandse ploeg Giant-Alpecin. Het publiek heeft 'm in de gaten, meldt onze verslaggever Joost Pijpker. "Tommie! Tommie!"

Wanneer rijden de Nederlanders?

De Eritreeër Daniel Teklehaimanot van de Zuid-Afrikaanse ploeg Qhubeka is de allereerste die mag beginnen met trappen. Om 14.00 uur rolt hij van het schavot. daarna is het slechts acht minuten wachten tot de eerste Nederlander begint aan de Tour de France van 2015: Jos van Emden (Lotto-Jumbo). Andere prominente landgenoten:

14.30 uur Robert Gesink (Lotto-Jumbo)

14.52 uur Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo)

15.09 uur Stef Clement (IAM)

15.14 uur Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo)

15.24 uur Wout Poels (Sky)

15.36 uur Laurens ten Dam (Lotto-Jumbo)

15.49 uur Lieuwe Westra (Astana)

16.19 uur Bauke Mollema (Trek)

16.25 uur Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)

16.55 uur Lars Boom (Astana)

Hoe is het ondertussen in de treinen richting Utrecht?

Prima. Het treinverkeer loopt nog gestaag richting de Domstad, Alleen tussen Bilthoven, Overvecht en Utrecht CS loopt het wat minder soepel, meldt de NS. Oh, en:

Twitter avatar NS_online NS online Utrecht C-Woerden: er rijden minder Sprinters door een verstoring elders. http://t.co/axyyfHaEPO #UtWd

Extra bussen o.i.d. kun je vandaag rustig op je buik schrijven. De binnenstad is niet toegerust op én Le Grand Départ én ook nog eens extra bussen.

Twitter avatar askimono anouk eigenraam Tourgangers beginnen al vroeg met genoeg vocht tot zich nemen in de trein wegens de hitte http://t.co/6jgCA80rfF

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Met de trein naar Utrecht ging overigens nog verrassend soepel. Gewoon zitplek, geen overvolle coupés.

Tuut-tuut, dat is snel

De kogel is reeds door de kerk, melden diverse media. Lars Boom mag starten.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport UCI en Astana bevestigen: Lars Boom gaat van start in de Tour de France. #TDF2015

Volgens CyclingNews heeft ploegleider en in zijn tijd als actief renner notoir dopingzondaar Aleksander Vinokoerov tegenover een verzameld clubje journalisten bevestigd dat de Nederlandse renner gewoon start.

Twitter avatar TourDeJose José Been RT @Staghoj: "Lars Boom starts" says Alexandre Vinokourov #tourtv2 http://t.co/x0lDbbT0gr

Boom rijdt dit jaar voor het eerst in de kleuren van Astana nadat hij jaren actief was voor de Rabo-ploeg en de ploegen die daar later uit voortvloeiden. Maar ja, wat betekenen dan die fair-play regels van de MPCC..?

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Heel belangrijk, die regels voor een geloofwaardigere sport. Behalve als ze even niet uitkomen. #astana

Slapen langs het parcours

Sommige fans wilden zo graag verzekerd zijn van een goed plekje langs het parcours dat ze er de nacht doorbrachten.

Twitter avatar caspervdveen Casper van der Veen Al ruim voor 7.00 uur zitten de eerste toeschouwers al klaar voor de Grand Départ #GrandDepart #tourdefrance http://t.co/DbmGj6Imht

Hier gaat het gebeuren

De renners starten vanaf 14.00 uur vanaf dit schavot:

Wat is er aan de hand met Lars Boom?

De MPCC, de organisatie die zich hardmaakt voor een geloofwaardige wielersport, meldt in een persbericht dat bij de Astana-renner ‘abnormaal lage’ cortisolwaarden zijn aangetroffen. Volgens de regels van de organisatie moet Boom daarom preventief aan de kant blijven, maar volgens de wet van de internationale wielerbond UCI mag hij starten.

De verlaagde waarden kunnen wijzen op gebruik van cortisonen, een middel dat op de dopinglijst prijkt. Booms ploeg is geneigd de renner gewoon te laten rijden omdat het niet meer een vervanger mag inschrijven. In dat geval is lidmaatschap van de MPCC onhoudbaar. Niet erg, ook Lotto-Jumbo stapte er eerder uit. Astana komt om 12.00 uur met een verklaring.

Een onzer verslaggevers ter plaatse zojuist:

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Lars Boom is er gewoon. Hij reed voorzichtig een rondje door het startdorp.