Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Lars Boom krijgt extra medisch onderzoek

De medische staf van wielerploeg Astana gaat wielrenner Lars Boom opnieuw onderzoeken. Gisteravond bleek dat boom een ‘abnormaal laag’ cortisolgehalte had. De Kazachstaanse ploeg wil weten wat de lage waarden heeft veroorzaakt.

Lars Boom staat de pers te woord, kort na zijn binnenkomst tijdens de eerste rit van de Tour de France
Lars Boom staat de pers te woord, kort na zijn binnenkomst tijdens de eerste rit van de Tour de France ANP / Vincent Jannink

De medische staf van wielerploeg Astana gaat wielrenner Lars Boom opnieuw onderzoeken. Gisteravond bleek dat Boom een ‘abnormaal laag’ cortisolgehalte had. De Kazachstaanse ploeg wil weten wat de lage waarden heeft veroorzaakt.

De ploeg gaat onder toezicht van een onafhankelijk arts onderzoeken waardoor de lage waarden bij Boom zijn veroorzaakt. Ook de ploeggenoten van Boom, onder wie titelverdediger Vincenzo Nibali, moeten maandag bloed afstaan voor onderzoek.

De MPCC, de organisatie die zich hardmaakt voor een geloofwaardige wielersport, maakte gisteren melding van de lage cortisolwaarden van Boom. Volgens de regels van de organisatie zou Boom preventief aan de kant blijven.

Voor wielerunie UCI waren de lage waarden geen reden om hem aan de kant te houden, daarom ging Boom vandaag toch van start in de tijdrit in Utrecht. De perikelen van de avond ervoor hadden wel hun weerslag op de prestatie van Boom. Hij eindigde teleurstellend als 23e, op 44 seconden van de Australische winnaar Rohan Dennis.