Kansen keren, Assad lijkt bereid Aleppo op te geven

Betere coördinatie en steun andere landen maken rebellen sterker.

Het verdeelde Aleppo

Een alliantie van veertien Syrische rebellengroepen heeft een groot offensief gelanceerd om het regime te verdrijven uit de noordelijke stad Aleppo. De rebellen schoten honderden raketten en mortiergranaten af op zeven districten die in handen zijn van het regime. Vrijdag hadden ze kleine vorderingen gemaakt. In een poging de aanval af te slaan voert het regime zware bombardementen uit.

Aleppo is de belangrijkste frontlinie in de Syrische burgeroorlog. De stad was voor de oorlog het commerciële en industriële hart van het land. Sinds 2012 is Aleppo grofweg verdeeld in een westelijk deel dat in handen is van het regime en een oostelijk deel dat wordt gecontroleerd door de rebellen. De stad is van essentieel belang voor president Assad. Als zijn troepen worden verdreven, dan controleert hij de facto alleen nog het westen van Syrië.

Het tekent hoezeer de kansen zijn gekeerd. Vier maanden geleden had het regime Aleppo nagenoeg omsingeld en leek het een kwestie van tijd voordat de rebellen de stad zouden verliezen. Nu hebben ze het initiatief overgenomen. Ze zijn er de afgelopen maanden in geslaagd om het regeringsleger te verdrijven uit gebieden ten noorden van de stad en uit de nabij gelegen provincie Idlib. De reden voor deze omslag is dat het regime kampt met een steeds groter gebrek aan manschappen. Daarbij heeft een aantal rebellengroepen in Idlib een gezamenlijke bevelstructuur opgezet. De verbeterde coördinatie vormt de basis van het succes, evenals de steun van Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar, die de handen ineen hebben geslagen om Assad weg te krijgen.

Ook veertien islamitische rebellengroepen in Aleppo hebben zich verenigd. Het zijn deels dezelfde groepen als in Idlib, de een radicaler dan de andere. Een daarvan is Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Bij een aanslag op een moskee in Idlib werden vrijdag zeker tien strijders van deze groep gedood. Het doel van de nieuwe alliantie is Aleppo „te bevrijden” en een islamitisch bestuur op te zetten.

Het is niet de eerste keer dat rebellen proberen het regime te verdrijven uit Aleppo. Maar veel succes boeken ze nog niet. De rebellen hebben wat gebouwen veroverd, maar die zijn strategisch niet van groot belang.

Toch menen sommige analisten dat de val van Aleppo een kwestie van tijd is. Er zijn aanhoudende geruchten dat het regime bereid is de stad op te geven, evenals Deraa in het zuiden, zodat het beter in staat is het kerngebied in het westen te verdedigen met de beperkte mankracht die het heeft.