15 maanden cel voor Tarik Z.

Eigenlijk wil Tarik Z. (20) in september verder met zijn studie Molecular Science and Technology, maar dat gaat hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. De rechter legde hem gisteren een gevangenisstraf op van dertig maanden, waarvan vijftien voorwaardelijk. Vijf maanden cel heeft hij inmiddels achter de rug, hij moet dus nog tien maanden zitten. Ook mag hij voorlopig niet binnen een straal van vijf kilometer van het Mediapark in Hilversum komen.

Z. werd eind januari opgepakt wegens gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit, nadat hij in pak de NOS-studio binnendrong om het achtuurjournaal te ‘kapen’. De rechter noemde zijn actie achteraf bezien een vrij amateuristische poging om zijn eigen vrije woord door een gewelddadige actie aan anderen op te dringen. Zijn actie had en heeft wel een grote impact op de direct betrokkenen, de beveiligers, en andere aanwezigen in het NOS-pand, zei de rechter. Z. had een dreigbrief en alarmpistool bij zich en zei onder meer dat zijn actie ‘zeker geen geintje’ was. Hij was bovendien volledig toerekeningsvatbaar, bleek uit psychologisch onderzoek.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie vier jaar gevangenisstraf voor de student uit Pijnacker, waarvan een jaar voorwaardelijk, met een locatieverbod voor het Mediapark in Hilversum. Ook eiste het OM een schadevergoeding voor de slachtoffers, onder meer de NOS, van zo’n 23.000 euro. De rechtbank oordeelde dat hij een bedrag van enkele duizenden euro’s moet betalen. De straf is dus een stuk lager uitgevallen dan de eis van het OM, vooral omdat de rechter vond dat de beelden van zijn mediaoptreden niet live uitgezonden hadden moeten worden.

Omdat hij twee weken geleden zei dat hij zijn boodschap nog steeds wil verkondigen is het voorwaardelijke deel van de straf nog hoog.

Zijn boodschap betreft vooral de NOS. De omroep zou volgens hem het nieuws manipuleren. Hij is in het bezit van gehackte bewijzen die dit bevestigen, zegt zijn advocaat, Ton Visser. Hij vindt dat er tijdens zijn ‘journaalkaping’ geen sprake was van een gijzeling. Misschien voelden slachtoffers zich geestelijk gegijzeld, maar fysiek werden ze niet in een ruimte vastgehouden, zei Visser na afloop. Visser overlegt met Z. of hij in hoger beroep gaat.

    • Maral Noshad Sharifi