Nu officieel: hittegolf in Nederland

Er is officieel sprake van een hittegolf in Nederland. Sinds dinsdag werden tropische temperaturen gemeten, maar zaterdag om 11.17 was de hittegolf een feit: toen was het 30 graden Celsius in De Bilt.

Terrasbezoeker Marten Hoogsteder (rechts) met weerman Lei Spreeuwenberg die de thermometer laat zien op een terras aan de Maas in Arcen (Limburg). Foto ANP / Vincent Jannink

Er is officieel sprake van een hittegolf in Nederland, meldt het KNMI aan persdienst ANP. Sinds dinsdag werden tropische temperaturen gemeten, maar zaterdag om 11.17 uur was de hittegolf een feit: toen was het 30 graden Celsius in De Bilt.

Bij een hittegolf is de maximumtemperatuur vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden Celsius, waarvan drie dagen minstens 30 graden Celsius. De laatste hittegolf in Nederland was zo’n twee jaar geleden: van 21 en 27 juli 2013.

Sinds begin vorige eeuw heeft het KNMI 39 keer een hittegolf gemeten. De langste duurde achttien dagen, in juli-augustus 1975. In 1941, 1948 en 2006 werd twee keer een hittegolf gemeten; in 1947 zelfs vier keer.

Klimaatopwarming heeft de kans op de huidige hittegolf “vrijwel zeker” verhoogd. Dat concludeert het Rode Kruis samen met een groep Europese meteorologische diensten, op basis van metingen in De Bilt, Madrid, Mannheim, Parijs en Zürich. Doordat de gemiddelde zomertemperatuur oploopt, neemt ook de kans op hittegolven toe.

Bekijk de fotoserie: de hitte van boven.

smog door ozon

In grote delen van het land verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ernstige smog die ontstaat doordat grote hoeveelheden verontreinigde stoffen in de lucht door zonlicht in ozon worden omgezet. Dit hoge ozonniveau kan klachten als kortademigheid en irritatie aan de keel, neus en ogen veroorzaken.

Het RIVM raadt lichamelijke inspanning in de buitenlucht af. Maar vandaag begint ook de Tour de France in Utrecht. De stad krijgt dit weekend een recordhoeveelheid extra water van waterbedrijf Vitens. Naar verwachting is er ongeveer 30 miljoen liter water nodig: twee keer zoveel als normaal. Volg alle ontwikkelingen rondom de Tourstart in ons liveblog.

    • Sterre van der Hee