Opinie

    • Diederik Jekel

Hamburger

Diederik Jekel

Langs de snelweg staat een bord. Een bord dat mijn naam roept, nee, scandeert. Het bord wil dat ik de volgende afrit neem en een hamburger ga halen bij een grote keten. Ik had het zelf niet gehoord. Het is mijn maag die mij zegt dat het bord dit naar mij roept. Ik ben sinds een week fulltime aan het afvallen.

Uiteraard doe ik dat voor mijn gezondheid – maar ook een beetje uit ijdelheid. Jezelf terugzien op tv is zelden een feest, maar hoe meer er van je is, hoe vervelender het wordt. Mijn tv-programma volgt het afvallen en we onderzoeken of de wetenschap kan helpen bij diëten. Er is veel onenigheid in die wetenschap. Maar dat ruim 80 procent van de mensen weer aankomt na het diëten, daar is men het helaas wel over eens.

Iedereen heeft zo zijn eigen valkuilen. Het probleem voor mij is dat ik gewoon gelukkiger word van een pak koekjes boven een enkel koekje. Dat ik liever een patatje eet dan een komkommer. Ik weet vanuit mijn opvoeding (bioloog als moeder) wat goed eten is, maar ik handel er niet naar. Eigenlijk moet ik mijn leven opnieuw inrichten en blijvend minder gaan consumeren en meer gaan sporten. Maar als iets niet direct lekker is en een beloning geeft, is het niet zo aantrekkelijk voor de mens.

Het is een probleem van onze diersoort. Het kortetermijndenken is een evolutionair gevolg. Als je te lang wacht met consumeren van voedsel kan het alweer weg zijn, of kan een ander dier ermee vandoor zijn gegaan. Nu, snel en zoveel mogelijk, dat is het devies. En dat geldt niet alleen voor calorieën. Dat geldt ook voor spullen en consumptie in de breedste zin van het woord.

Het is buiten 35 graden en ik ben net aangekomen in het LUMC waar ik een interview ga opnemen over afvallen. Onderweg hoorde ik op het nieuws dat het KNMI voorspelt dat door het broeikaseffect hittegolven in Nederland veel vaker gaan voorkomen. Eigenlijk is de broeikasproblematiek ook een afvalproblematiek, maar dan voor de mensheid als geheel. Minder consumeren en vooral verstandiger consumeren. Komkommer in plaats van patatje versus zonnecellen in plaats van steenkool. Lange tijd gaat overconsumptie goed, maar dan is er ineens een moment dat je ontdekt dat je al een tijdje met klachten rondloopt. Dat je aan het zweten en puffen bent. Ineens kom je daar achter, als mensheid en als persoon.

    • Diederik Jekel