‘Groot offensief leger en Hezbollah in Syrië’

Het Syrische leger en de shi’itische Libanese beweging Hezbollah zijn een gezamenlijk offensief begonnen in West-Syrië. Dat meldt een Libanees tv-station van Hezbollah. Het doel zou zijn om de West-Syrische stad Zabadani te heroveren op soennitische rebellen.

Het Syrische leger en de shi’itische Libanese beweging Hezbollah zijn een gezamenlijk offensief begonnen in West-Syrië. Dat meldt een Libanees tv-station van Hezbollah. Het doel zou zijn om de West-Syrische stad Zabadani te heroveren op soennitische rebellen.

De Syrische staatstelevisie en het Libanese tv-station Al-Manar tonen beelden van de stad, waaruit rookpluimen opstijgen. Volgens de zenders wordt Zabadani sinds vanmorgen bestookt met artillerievuur.

Het Syrische leger liet weten veel slachtoffers te hebben gemaakt onder ‘de terreurgroepen die zich hebben verschanst in de stad’. Regeringstroepen zouden van meerdere kanten oprukken.

Zabadani is sinds 2012 in handen van soennitische rebellen. De stad ligt niet ver van de Libanese grens en de snelweg die tussen Beiroet en Damascus loopt. Deze weg is van strategisch belang, omdat die Syrië en Libanon verbindt.

De herovering van Zabadani zou voor het shi’itische Hezbollah meer regionale invloed betekenen. Het veiligstellen van de snelweg is een belangrijk strategisch doel van het Syrische regime.