A Royal Affair

None

Prachtig historisch drama over Johann Friedrich Struensee, een Duitse arts die in de Achttiende eeuw grote invloed verwerft aan het Deense koninklijk hof, en die gebruikt om een politiek programma van de Verlichting door te drukken. Struensee is hofarts van de psychisch gestoorde koning Christian VII (een knappe rol van Mikkel Boe Følsgaard), wiens vertrouwen hij wint. Op den duur regeert hij in feite, per decreet, terwijl Denemarken voordien in de greep was van feodale structuren, en boeren in lijfeigenschap verkeerden.

Tegelijkertijd heeft Struensee (Mads Mikkelsen) een liefdesrelatie met de koningin, Caroline Mathilde (Alicia Vikander), die door de aseksuele koning ernstig verwaarloosd wordt. Struensee heeft ook een kind met haar. In 1771 pleegt de gefrustreerde hofadel, gesteund door opgehitst gepeupel, een geslaagde staatsgreep, gericht op herstel van de oude privileges.

De Deense regisseur Nikolaj Arcel ontving op het filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer voor het beste scenario.

André Waardenburg