Een fortuin voor een gipsbeen

Veel Nederlanders gaan onverzekerd op vakantie. Niet slim: medische kosten in het buitenland kunnen dan hoog oplopen. Eén dag intensive care in de VS kost al 10.000 dollar.

Illustratie XF&M
Illustratie XF&M illustratie xf&m

Nederlanders staan bekend als een van de best verzekerde volken ter wereld. De tandarts, de auto, de inboedel, de fiets, ja, ook je pianovingers en voetbalbenen kun je verzekeren. Je kunt gerust zeggen dat we oververzekerd zijn. Toch gaat 20 procent van de Nederlanders zonder reisverzekering op vakantie. En juist zo’n vakantie kan akelig in de papieren lopen als het fout gaat.

Eric Grootmeijer, netwerkmanager van de ANWB Alarmcentrale, noemt het voorbeeld van een 18-jarige vrouw die in Jamaica hersenvliesontsteking kreeg. Omdat ze daar niet kon worden behandeld, werd ze per ambulancevliegtuig overgebracht naar Miami. Daar werden enkele vingers en tenen afgezet, ze overleefde het maar net. Vervolgens werd ze overgebracht naar Groningen. „Had ze geen goede reisverzekering gehad, dan was ze 800.000 euro kwijt geweest.”

Verzekeraars vergoeden vaak niet meer dan de medische kosten die in Nederland zouden worden gemaakt voor dezelfde behandeling. In België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk komen die kosten aardig overeen met die in Nederland, maar in bijvoorbeeld Spanje bestaan (veel duurdere) privéklinieken. Kijk daarom altijd heel goed wat je zorgverzekering dekt en of je reisverzekering medische dekking heeft, adviseert Grootmeijer. „Een basisverzekering dekt bijvoorbeeld geen repatriëring. Dus zonder aanvulling zul je dan met je gipsbeen langer in Oostenrijk moeten blijven.”

Hoe eenvoudig je ook op vakantie gaat, sluit een standaardreisverzekering af, luidt het advies van Mark Drabbe, redacteur- onderzoeker van de Consumentenbond en gespecialiseerd in reisverzekeringen. „Denk aan die mevrouw die in de zomer van 2011 tijdens een doodnormale wandeling verdwaalde in Zuid-Spanje en pas na achttien dagen werd gevonden. Met een goede reisverzekering zijn bijzondere kosten als reddingsteams met honden en een helikopter dan gedekt. Maar ook een ziekenhuisopname wegens voedselvergiftiging kan iedereen overkomen.”

Medische kosten en repatriëring zijn de essentie van je reisverzekering, vindt Drabbe. „Als je camera, je telefoon of andere bagage wordt gestolen, is dat vervelend, maar dat levert geen torenhoge kosten op.” En reken je niet rijk als je bagage is verzekerd, waarschuwt hij: een camera van twee jaar oud is al grotendeels afgeschreven, je krijgt nog maar een schijntje vergoed.”

‘We zien zoveel ellende’

Mensen weten vaak niet wat er allemaal onder hun reisverzekering valt, zegt Nicole Bootsma, hoofd van de medische afdeling van Eurocross Assistance, onderdeel van verzekeraar Achmea. „Stel: als alleenstaande moeder ga je met drie kinderen kamperen. Maar je wordt ziek, en kunt niet voor de kinderen zorgen. Dan kun je via je reisverzekering opa of oma laten overkomen om die zorg over te nemen.” Na het busongeval van vorige maand in Zuid-Portugal mocht familie van ernstig gewonde slachtoffers overkomen op kosten van de verzekeraar.

Eigenlijk kun je je niet goed genoeg verzekeren als je op vakantie gaat, vindt Bootsma. „We zien zo veel ellende. Wat het meest voorkomt, zijn ongevallen, hartproblemen, maagdarmklachten en oorontsteking bij kinderen door het vele zwemmen in de vakantie.”

Maar ook wie op bezoek gaat bij familie in het buitenland, doet er goed aan een verzekering af te sluiten. Bootsma: „Mensen wanen zich dan veilig, ze gaan immers naar familie. Maar ook dan kun je in het ziekenhuis terechtkomen. En in bijvoorbeeld Suriname is de zorg erg duur. Wij regelen dan wel een vlucht terug, maar wel op kosten van de reiziger. Het sneue is dat dat vaak mensen zijn die het al niet zo breed hebben en dan bezuinigen op hun reisverzekering.”

Duizelingwekkende kosten

De medische kosten die je zonder goede reisverzekering zelf moet betalen, kunnen duizelingwekkend zijn. Grootmeijer van de ANWB: „In de VS zijn de zorgkosten al gauw tien keer zo hoog als in Nederland. Een gemiddeld medisch dossier kostte daar vorig jaar 23.000 dollar en dan hebben we het alleen over medische kosten, niet over repatriëring of langer verblijf. Een dagje op de intensive care kost daar al zo’n 10.000 dollar per dag. En in Turkije moet je rekenen op twee tot drie maal zoveel als bij ons. In Latijns-Amerika zijn we gemiddeld 8.000 euro kwijt voor een medisch dossier. Een heel enkele keer zien we een dossier voorbijkomen van meer dan een miljoen dollar.” Bootsma van Eurocross Assistance noemt het voorbeeld van iemand die zijn been breekt in Turkije en door het hotelpersoneel wordt doorverwezen naar een privékliniek, waar een operatie plaatsheeft: 20.000 euro.

Toch mag je zelfs met de beste reisverzekering niet altijd naar huis als je dat wilt, waarschuwt Bootsma. „Een paar dagen maagdarmklachten is vervelend, maar geen reden voor repatriëring of vergoeding van vakantiedagen.” Net zo min als een tegenvallende vakantiebestemming, slecht weer of vervelende reisgenoten. Heimwee is een ander verhaal. „Dat wordt gezien als een psychische ziekte, maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je eerder heimwee hebt gehad.”

Waar kunnen we eigenlijk nog heen zonder reisverzekering? Mark Drabbe van de Consumentenbond waagt zich in dat geval niet verder dan de landsgrenzen. Eric Grootmeijer van de ANWB zou een weekendje Brussel nog wel aandurven. „Hoewel, als ik dan per ambulance gerepatrieerd moet worden, moet ik dat wel zelf betalen of in België blijven om uit te zieken.”

Bootsma van Eurocross: „Ik zou voor die euro per dag gewoon een reisverzekering afsluiten.”

    • Friederike de Raat