Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Beeldende kunst

Een beetje als Jan Steen

Foto Tahné Kleijn
Foto Tahné Kleijn

Dit familietafereel doet denken aan schilderijen van Jan Steen, en dat is geen toeval. Fotograaf Thané Kleijn liet zich inspireren door Steen, en later Johannes Vermeer, voor haar project ‘Soo d’oude songe, soo pypen de jonge’. Daarmee studeerde ze pas af aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving Sint Joost.

Hier zie je Kleijn zelf (achterin) met haar ouders. Het is geen modelgezin: financiële problemen en verslavingen maken deel uit van hun dagelijks leven. Maar ook trots, trouw en gezelligheid. Kleijn overdrijft die feiten, en zet dat dan om in fictief beeld. En net als Jan Steen doet ze dat met haar eigen familie als figuranten.

In de nacht van maandag op dinsdag kun je tussen 00.00 en 02.00 uur een reportage beluisteren met Tahné Kleijn op Radio 1, in Nooit Meer Slapen. De eindexamenexpo van AKV Sint Joost duurt nog tot 8 juli.