Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tekenles (2): Door je oogharen

NRC-tekenaar Siegfried Woldhek geeft een zomercursus. Les 2: Landschappen

Volgende week: het menselijke figuur
Volgende week: het menselijke figuur

Knijp je ogen half dicht en leer de wereld in drie toonwaarden te zien: wat zou je zwart maken, wat wit en wat krijgt een middentoon? Als je dat kunt, kun je bijna alles tekenen. Vergeet perspectief, vergeet anatomie, vergeet details. Concentreer je op de grote patronen. Tuur door je oogharen en beslis: zwart, grijs, wit.

Maak kans op een workshop van Siegfried Woldhek en stuur uw vakantietekening voor 31 augustus naar: NRC Handelsblad, Redactie Lux, Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam, of per mail naar: lux@nrc.nl. Tekeningen worden niet teruggestuurd. In september publiceert Lux een selectie.