De agenten vonden zijn grap niet leuk

Het festival waar Mitch Henriquez overleed begon zo vrolijk. De sfeer was jolig en Mitch maakte veel grappen. Maar de politie was in een minder goed humeur, en die geintjes vielen verkeerd.

Bloemen in het Zuiderpark, op de plek waar Mitch Henriquez werd aangehouden. Foto Bart Maat / ANP
Bloemen in het Zuiderpark, op de plek waar Mitch Henriquez werd aangehouden. Foto Bart Maat / ANP

Het werd zo’n dag waarop je eigenlijk hoopt, als je naar een festival gaat. Dat je helemaal opgaat in elkaar, in de muziek en dat je in een blije roes vergeet dat de wereld bestaat. Dat onbekenden vrienden worden en regels niet gelden.

De Haagse Ingrid van Lieshout (54) en haar vriendin Mieke kwamen rond 15.00 uur aan op het festivalterrein van Night at the park. Het was lekker warm in het Zuiderpark en Van Lieshout droeg een luchtige roze jurk. In het begin was het best saai, vond ze. Maar tegen vijven kwam de rest: vrienden en onbekende aanhang. De sfeer veranderde. Iedereen maakte kennis met elkaar. „Wow, die ogen, zó groen”, zei Mitch Henriquez tegen Van Lieshout. Ze hadden elkaar niet eerder gezien. Van Lieshout praat graag en gemakkelijk, daarom klikte het meteen. In totaal waren ze met acht mannen en vrouwen.

Mitch maakte veel grappen, zegt Van Lieshout. Ook grappen die bij onbekenden verkeerd kunnen overkomen – alsof hij ze meent. Tegen Van Lieshout zei hij in de loop van de dag bijvoorbeeld: „Je bent gevaarlijk, vrouwen met groene ogen zijn gevaarlijk. Maar ik ben niet bang, want ik ben een maffiabaas.” Van Lieshout wist meteen dat het een grap was. „Ik ben ook maffiabaas”, antwoordde ze.

De chemie was goed

Er waren veel politieagenten die dag. Ze waren niet heel vriendelijk, vindt Van Lieshout. Omdat het zo warm was, werden er flesjes water uitgedeeld. Van Lieshout kreeg er meerdere en vroeg aan een agent of hij er anders eentje wilde. „Ik adviseer u om door te lopen’, zei hij toen chagrijnig. Ze waren misschien opgefokt door de warmte en de kogelvrije vesten.”

De groep heeft „gedold, gefeest, gek gedaan”. De chemie was helemaal goed.

„Geen dingen op Facebook zetten hè”, zei Henriquez een paar keer toen er filmpjes werden gemaakt. „Dus je wilt wel tegen mijn kont draaien, maar het mag niet op Facebook”, zei Van Lieshout. Ze moesten lachen. „Echt niet doen hoor”, zegt Henriquez met een glimlach in een filmpje dat toch op Facebook staat; Van Lieshout kust hem op zijn wang. Ze stuurt een ander filmpje dat met haar telefoon is gemaakt. Van UB40, de band die rond 20.15 uur begon en waar ze eigenlijk voor kwamen. Ze spelen Red Red Wine. Zelf drinken ze juist wodka en bier. Van Lieshout drinkt niet. Een groot deel van de groep zingt mee, soms best wel vals.

Van Lieshout heeft van veel mensen gehoord dat Mitch op weg naar de uitgang ook een soort grap heeft gemaakt. Henriquez zag de wapens van de agenten en zei: „Jullie hebben een wapen, mijn wapen is hier!” En hij greep naar zijn kruis. Het moet wel duidelijk geweest zijn dat hij dronken was, want dat was eerder ook al zo, zegt Van Lieshout. De agenten vonden de grap niet leuk.

Henriquez zou met een paar vrienden naar een familiefeestje gaan. Van Lieshout mocht ook wel mee, maar het zit niet zo in haar aard om onuitgenodigd ergens te verschijnen. Dus ze bleef nog even.

Kus op zijn voorhoofd

Om 1.00 uur werd ze gebeld door een gemeenschappelijke vriendin die ook mee was. „Mitch is helemaal total loss gelagen door de politie. Hij is hersendood”, zei die vriendin. De volgende dag is Van Lieshout aan het begin van de middag in het ziekenhuis. Samen met familie en die hele groep van het festival. „Alle grote mannen huilden als kleine kinderen.” Van Lieshout heeft hem nog een kus op zijn voorhoofd gegeven en is rond 16.00 uur maar weggegaan. Even later werd hij volgens haar van de beademing gehaald.

Donderdag was Van Lieshout weer in het Zuiderpark. Bij de boom waar Henriquez op de grond lag heeft ze een bos bloemen, een pakje L&M-sigaretten en twee blikjes bier neergelegd. Zo heeft ze hem vooral leren kennen, in die paar uur dat ze met elkaar optrokken: als een amicale man die van feesten houdt. „Die rellen passen écht niet bij hem, zegt zijn familie ook. Dat mag niet uit zijn naam worden gedaan.” Vandaag om 17.30 uur vertrekt vanaf station Moerwijk een stille tocht naar de plek waar hij is aangehouden. Deelnemers wordt gevraagd om witte rozen met een blauwe strik mee te nemen.

    • Kim Bos