Code Kunst en Kitsch na fout expert

Tv-programma Tussen Kunst en Kitsch krijgt een gedragscode, omdat een expert probeerde te goedkoop een voorwerp te kopen.

AVROTROS gaat voor de taxateurs van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch een gedragscode opstellen. Aanleiding is een twijfelachtige taxatie van een kostbaar middeleeuws navigatie-instrument door een van de veertien handelaren die als expert aan het televisieprogramma zijn verbonden.

De handelaar, uurwerken- en instrumentendeskundige Fred Kats, probeerde na de tv-opname bovendien het voorwerp – door hem in de uitzending aangeduid als ‘smartphone van de Middeleeuwen – ver onder de marktwaarde te verwerven.

Met soms twee miljoen kijkers is Tussen Kunst en Kitsch in dertig jaar uitgegroeid tot een van de populairste programma’s. „Nooit eerder was er aanleiding om te twijfelen aan de integriteit van de experts”, zegt Eric Dekker, hoofd communicatie bij AVROTROS.

De omroep stelt de gedragscode in overleg met de handelaren op. De eerste ideeën, aldus Dekker: in het half jaar tussen de taxatiedagen en de uitzending van het kunstprogramma mogen de experts geen zaken meer doen met de bezoekers. Ook dient het initiatief van de verkopers uit te gaan.

Zulke afspraken zijn minder streng dan die de BBC hanteert voor de experts van Antiques Roadshow, het programma dat als voorbeeld diende voor Tussen Kunst en Kitsch. De Britse experts mogen helemaal geen zaken doen met bezoekers. Voor AVROTROS lijken zulke afspraken onhaalbaar, zegt Dekker: „We moeten wel reëel zijn; de spoeling van experts is hier dunner dan in Groot-Brittannië.”

Dertien van de veertien vaste experts van het programma zeggen desgevraagd met een zekere regelmaat zaken te hebben gedaan met bezoekers van het programma.

Het Commissariaat voor de Media wil op korte termijn in gesprek met AVROTROS. Een woordvoerder van de toezichthouder: „Het is het niet de bedoeling dat experts die aan een publiek programma meewerken hier op oneigenlijke manier van profiteren; dat zou een vorm van zelfverrijking zijn die in strijd is met het publieke belang.”

Dat de omroep heeft besloten een gedragscode voor de experts in te voeren, is volgens het commissariaat een goede zaak. De woordvoerder: „Wij zullen een vinger aan de pols houden om te zien of de voorgestelde gedragscode de risico’s voldoende uitsluit.”

    • Arjen Ribbens