Applaus voor de Noordzeekrab

Een Noordzeekrab is wild, onbedreigd en betaalbaar. Toch gebeurt er relatief weinig mee. Waar de Oosterscheldekreeft, de oester en de mossel zich mogen verheugen in eigen PR bureaus, stichtingen en verkooporganisaties die hen met regelmaat in het nieuws brengen, verleent de Noordzeekrab zijn bijdrage aan de Hollandse gastronomie in bescheiden stilte.
Schotland_031
Ik prijs mij gelukkig dat ik op de markt om de hoek Noordzeekrabbenpoten voor een paar euro de kilo kan kopen. Kort gegaard, afgekoeld en gecombineerd met mayonaise waaraan een flinke scheut limoensap is toegevoegd, leveren ze een simpel en smakelijk zomergerecht op. Kwestie van even de pantsers kraken en dan maar pulken en zorgen dat je geen schaalsplinters in je mond steekt.
Uiteraard kun je er ook gerechten mee maken. In de tweesterrenkeuken van De Bokkedoorns gebruikt Menno Post Noordzeekrab in een fraai gerecht met foie gras. Hij toont en passant het nadeel van krab aan: het is heel moeilijk om het krabbenvlees zonder schaalresten te oogsten. Als je de krab in een salade serveert moet de gast er immers van uit kunnen gaan dat die eetbaar is zonder er een kroon op te breken. Wanneer je de hele krabbenpoot op je bord hebt is dat je eigen verantwoording.


Bij Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse bezingt chef D.P.Arkenbout nog eens zijn liefde voor de krab en de smaakvoorsprong die de krab heeft op zijn gepantserde neef de kreeft. DP maakt een spaghetti met krab.

    • Ronald Hoeben