Zwitser maakt met zonnevliegtuig langste solovlucht ooit

Het vliegtuig op zonne-energie Solar Impulse 2 is vanmiddag geland op Hawaï. Piloot André Borschberg had in 120 uur zo’n 8000 kilometer afgelegd, de langste solovlucht ooit.

André Borschberg, piloot van Solar Impulse 2, na drie dagen onafgebroken vliegen van Japan naar Hawaï. Foto: Reuters/ Solar Impulse

Het vliegtuig op zonne-energie Solar Impulse 2 is vanmiddag geland op Hawaï. Piloot André Borschberg had in 120 uur zo’n 8000 kilometer afgelegd, de langste solovlucht ooit.

Maximaal 20 minuten op de automatische piloot

Dat meldt persbureau AP. De Zwitserse piloot André Borschberg (62) verbrak daarmee het record voor de langste non-stop solovlucht. Dat stond tot dan met 76 uur op naam van de Amerikaan Steve Fossett. Borschberg was maandag vertrokken vanaf het Japanse Nagoya.

De Solar Impulse kan maximaal twintig minuten achtereen op de automatische piloot vliegen. Die korte periodes gebruikte de Borschberg om hazenslaapjes of yoga-oefeningen te doen.

Twitter avatar andreborschberg André Borschberg Yoga is a huge support for this flight above the Pacific: it positively affects my mood and mindset http://t.co/CFWxaPCtkJ

Het was de tweede poging van de Solar Impulse 2 om de Stille Oceaan over te vliegen. De eerste poging vanuit China strandde begin juni wegens slecht weer.

Aandacht voor schone energie

Het doel van het Solar Impulse-team is om de wereld te vliegen op zonne-energie en zo aandacht te vragen voor gebruik van schone energie. Het vliegtuig heeft geen brandstof aan boord, de vleugels zijn bedekt met een laag zonnecellen. Energie die overdag wordt opgewekt en wordt opgeslagen in accu’s om ook in het donker te kunnen vliegen.

Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 72 meter. Toch weegt het vliegtuig slechts 2300 kilo, ongeveer net zo veel als een auto. Zo moet het vliegtuig zo min mogelijk energie verbruiken. De Solar Impulse vliegt langzaam (60 tot 90 km per uur), maar wel tot op 9 kilometer hoogte.

Bekijk deze video over de Solar Impulse 2:

Het zonnevliegtuig begon zijn wereldreis in maart in Abu Dhabi. De vlucht van Japan naar Hawaï was de achtste etappe. Er staan nog vijf etappes gepland die het vliegtuig via New York en Europa in augustus moeten terugbrengen naar Abu Dhabi.

De ontwikkeling van Solar Impulse 2 begon in 2002. De kosten van het project worden geschat op 100 miljoen dollar.

    • Eva de Valk