Zomereditie #1: deze 6 boeken worden vandaag besproken in NRC Boeken

De eerste Nederlandse vertaling van een Pools meesterwerk, een verhalenbundel van een debutant, War on Drugs, Greet-Hofmans-affaire en het drama van Sebrenica. Dit zijn de 6 boeken die vandaag worden besproken in de eerste Zomereditie van de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

De Pop - Boleslaw Prus

Eindelijk is het Poolse meesterwerk De pop uit 1879 voor een Nederlands publiek ontsloten. Op een wervelende manier laat deze roman het verval van het negentiende-eeuwse Polen zien, aan de hand van een obsessieve liefde.
Lees hier de recensie van Michel Krielaars.

Het verhaal van iemand anders - Anneliese Mackintosh

De dertig verhalen in Het verhaal van iemand anders, het debuut van de Britse schrijfster Anneliese Mackintosh (1982), draaien vrijwel allemaal om hetzelfde personage, Gretchen, ‘een meisje op wie je verliefd wordt of in wie je jezelf herkent’, zoals de uitgeverij op de achterflap opmerkt. Er is nog een derde mogelijkheid: dat je haar avonturen met gemengde gevoelens in je opneemt.
Lees hier de recensie van Rob van Essen

Hoogste zomer - Co Woudsma

Vrolijk is zijn nieuwe bundel Hoogste zomer niet, maar voor wie de diepte van de eenvoud wil zien valt er veel te beleven in de poëzie van Co Woudsma. Ergens verbergt zich een geheim. Maar waar?
Lees hier de recensie van Arie van den Berg

Chasing the Scream - Johann Hari

Drugsverslaafden in Arizona worden in een strafkamp aan elkaar geketend terwijl ze een T-shirt dragen met I was a drug addict. De War on Drugs duurt nu al ruim honderd jaar en blijkt zinloos.
Lees hier de recensie van Juurd Eijsvoogel

De geest van het Oude Loo - Han van Bree

Lange tijd was het beeld van de Greet-Hofmans-affaire dat koningin Juliana ontoerekeningsvatbaar was en dat prins Bernhard haar weer bij haar positieven bracht. Een sprookje, aldus een nieuwe studie.
Lees hier de recensie van Jos Palm

Veilige gebieden - Joris Voorhoeve

Sinds het drama van Sebrenica beweegt het nationale nagevoel over de ramp zich tussen schuld en slapte. Nu is er nieuwe hoop voor het zelfrespect: de grote machten hebben ons laten zitten.
Lees hier de recensie van Marc Chavannes

Verder

- Interview met Emmanuel Carrère
- Eerste zomercolumn Arjen Fortuin, waarvoor hij boeken leest die al minstens 20 jaar ongelezen in zijn kast staan. Deze week Time’s Arrow (1991) van Martin Amis.

    • Roderick Nieuwenhuis