Zeker 53 doden bij nieuwe aanslagen Boko Haram in Nigeria

Bij drie nieuwe aanslagen door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram in het noordoosten van Nigeria zijn vandaag zeker 51 doden gevallen. Boko Haram lijkt met de golf van terreur in de regio gehoor te geven aan de oproep van IS om tijdens de ramadan zoveel mogelijk aanslagen te plegen.

Mensen in het noordoosten van Nigeria ontvluchten het geweld van Boko Haram. Foto: AFP / Issouf Sanogo

Bij drie nieuwe aanslagen door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram in het noordoosten van Nigeria zijn vandaag zeker 51 doden gevallen. Boko Haram lijkt met de golf van terreur in de regio gehoor te geven aan de oproep van IS om tijdens de ramadan zoveel mogelijk aanslagen te plegen.

Vandaag werden volgens persbureau AFP in het dorp Mussa 31 mensen doodgeschoten door strijders van Boko Haram. Persbureau AP meldt daarnaast twaalf doden bij een aanval van Boko Haram in het dorpje Miringa en tien doden bij een zelfmoordaanslag langs de snelweg. Alle aanslagen vonden plaats in de deelstaat Borno, nabij de grens met Niger en Tsjaad.

In de regio heeft Boko Haram de afgelopen weken verschillende aanvallen uitgevoerd. Gisteren werden bij een aanval op een dorpje zeker 97 mensen vermoord door gewapende mannen, bij een aanval op moskeeën gedurende avondgebed. Alleen in de afgelopen twee dagen meldt persbureau AFP 200 doden. Ook in Niger zijn afgelopen week burgers omgebracht door strijders van Boko Haram.

Boko Haram lijkt gehoor te geven aan oproep IS

Strijders van Boko Haram lijken gehoor te geven aan de oproep van leiders van de Islamitische Staat (IS) om tijdens de ramadan zoveel mogelijk aanslagen te plegen, meldt persbureau AP. Boko Haram ging eerder dit jaar een alliantie aan met IS.

De afgelopen zes jaar zijn door het terreur van Boko Haram in Nigeria duizenden mensen omgekomen. 1,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. De pas aangetreden President Muhammadu Buhari voert gesprekken met de omliggende landen Tsjaad, Niger, Kameroen en Benin met het doel een regionale strijdmacht op te zetten om de terreur tegen te gaan.

    • Eva de Valk