Werknemers Qantas krijgen bonus als bedankje

Foto iStock

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Soms loont het om solidair te zijn als je werkgever in nood is. Dat merken de werknemers van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas. Omdat ze eerder accepteerden ze dat hun salaris anderhalf jaar niet zou stijgen, krijgen ze nu een bonus. Dat schrijft de Sydney Morning Herald.

Het gaat om werknemers uit alle lagen van het bedrijf, van technische mensen tot grondpersoneel tot piloten. De bonus is vijf procent van hun basisloon en zou neerkomen op een gemiddelde van zo’n 3.200 dollar (2.188,39 euro) per persoon. Qantas maakt dit jaar waarschijnlijk een miljard dollar winst.

Toch lijkt het plaatje mooier dan het is, mopperen de bonden. Tony Sheldon van de Transport Workers Union licht toe dat Qantas ondertussen wel mooi plannen maakt om banen te vervangen door parttime arbeidsplekken voor lagere lonen. Het is een ‘bot in de vorm van een cynische bonus dat de werknemers wordt toegeworpen’, vindt hij.

Het verbergt niet het feit dat de meeste banen bij de luchtvaartmaatschappij de werknemers niet voldoende opleveren om een familie van te onderhouden.

Zijn collega van de bond voor technici is blij met de erkenning, maar zegt ook dat die bitterzoet is omdat de lonen de afgelopen anderhalf jaar gelijk gebleven zijn. “Werknemers willen dat hun salaris weer gaat stijgen.”

Buitenlandse films populair in China

Buitenlandse films doen het weer goed in China. Geïmporteerde films zijn goed voor 53 procent van de verkochte kaartjes. Grote hits waren Furious 7, Avengers: Age of Ultron en Jurrasic World, meldt The Wall Street Journal.

Dat is nieuws, want een paar jaar geleden deden buitenlandse films het helemaal niet zo goed. Dat was des te verrassend omdat de Chinese interesse in bioscoopfilms maar blijft stijgen. De opbrengst steeg van 1,6 miljard dollar (1,44 miljard euro) in 2010 naar een verwachte 6,4 miljard dollar (5,77 miljard euro) dit jaar. The Wall Street Journal zet er de Amerikaanse cijfers naast: daar blijft de opbrengst hangen rond de 11 miljard dollar (9,91 miljard euro).

De Chinese regering hanteert een quotum van 34 buitenlandse films dat in bioscopen mag worden vertoond. De verwachting is dat dit quotum binnen niet al te lange tijd wordt verhoogd.

Fosun komt naar Europa

De grootste Chinese vastgoedfirma, de Fosun Groep, gaat een joint venture aan met het Britse Resolution Property. Samen met deze investeringsmaatschappij willen de Chinezen in 14 Europese landen gaan investeren, schrijft de South China Morning Post.

Daar blijft het niet bij. De partners gaan over de hele wereld op zoek naar investeringsmogelijkheden in vastgoed of private equity: als het maar potentiële waarde heeft op de Chinese markt. De joint venture gaat Resolution Property Investment Management (RPIM) heten en Fosun krijgt het merendeel van de eigendomsrechten.

De Fosun Groep was al flink aan het winkelen in Europa. In 2013 kocht het Lloyds Chambers, een kantoorgebouw in Londen voor 64,5 miljoen pond (90,76 miljoen euro). Vorig jaar nam het een forse portefeuille aan vastgoed over met de aankoop van de grootste Portugese verzekeringsmaatschappij.

    • Eefje Rammeloo