Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Vijf culturele activiteiten om het weekend door te komen

Screenshot uit de videoclip van het tourliedje 'Bon Voyage'.
Screenshot uit de videoclip van het tourliedje 'Bon Voyage'. Screenshot Youtube.com

Het weekend staat voor de deur, en de mogelijkheden zijn weer eindeloos. Weet je niet waar je moet zoeken of wat je moet kiezen? Geen nood. Elke week gidst nrc.nl je door het culturele aanbod met vijf tips.

1. FESTIVAL // Metropolis

zondag 5 juli, Zuiderpark, Rotterdam, toegang gratis

Je weet dat je middenin het festivalseizoen zit als je elk weekend wel ergens live muziek op een podium in een park kunt horen en zien. Deze zondag is dat het jaarlijkse Rotterdamse festival Metropolis, dat meestal een aardige neus voor vers muzikaal bloed heeft. Dit jaar komen onder meer de garageglamrock van Ezra Furman, de zwoele indiepop van Glass Animals en de Rotterdamse synthpopband Half Way Station. Bekijk het volledige programma. Uiteraard is er ook weer een speciale pre-party in Rotown op zaterdag, met Die Nerven, Goodnight Moonlight en Moon Tapes. De afterparty vindt daar ook plaats op zondag. Alle entree is gratis.

Let wel even op: de Tour de France doorkruist zondag het centrum van Rotterdam, waardoor dit is afgesloten.

Beluister alle bands:

2. WIELEREN // Le Grand Départ

vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juli, Utrecht, diverse locaties

Deze zaterdag is het zover: dan wordt het officieel weer de zoveelste warmste dag ooit, én begint de Tour de France in Utrecht. Voor iedereen die gaat, laten we het nog maar eens herhalen: petje op, flesje gevuld! Dan kun je vast ook beter genieten van de andere activiteiten in de stad.

  • Fiets bijvoorbeeld de poëtische Tourproloog met het Utrechtse Stadsdichtersgilde;
  • Of bekijk de ‘bouquinistes’ (lees: voor de gelegenheid tot Franse omgetoverde Utrechtse boekverkopers) op de Singel rond het Lepelenburg;
  • Voor het muziekprogramma van de Grand Départ, Tour de la Musique, slaan EKKO, De Helling, dB’s en RASA de handen ineen voor podia met optredens van o.a. Too Many Zooz, Broken Brass Ensemble en DeWolff;
  • In de avonduren kun je ook nog de Domtoren beklimmen.

Bekijk hier alle hoogtepunten van het Tourweekend in Utrecht.

3. GAAN // Kasteel kijken

zaterdag 4 en zondag 5 juli, 13-17u, Kasteel Hernen, Hernen, toegang €7,50 voor volwassenen en kinderen 4 t/m 12 jaar €4,50

Het Gelderse Kasteel Hernen, vlakbij Nijmegen, ken je misschien wel van de televisie-serie Floris, die er in 1968 werd opgenomen. Je hoeft geen tv te kijken om het kasteel te ontdekken, je kunt ook gewoon langs gaan. Zo kun je dit weekend een workshop middeleeuws koken volgen: wat en hoe kookte men in de 16e eeuw? Welke ingrediënten werden er bijvoorbeeld gebruikt? Kinderen kunnen het kasteel ontdekken met een pratende lamp als gids.

4. KIJKEN // Capote

vrijdag 3 juli, 20.40u, Canvas

Deze verfilming uit 2005 van de bestseller van Truman Capote, In Cold Blood (1965), gaat over de roofmoord op een boerenfamilie in Kansas. Tijdens het proces ontwikkelt Capote, die destijds journalist was, een sterke band met één van de moordenaars, Perry Smith. Hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman kreeg in 2006 een Oscar voor zijn vertolking van de schrijver, wiens hoge stem hij zich perfect eigen maakte.

Bekijk de trailer:

5. FESTIVAL // Pitch

vrijdag 3 en zaterdag 4 juli, Westergasfabriek, Amsterdam, dagkaarten €45, passe-partout €80

Nog een festival, dit keer in Amsterdam. Vandaag en morgen kun je in de Westergasfabriek bijPitch terecht voor al het frisse, goede en spannende dat de elektronische hoek van de muziek nu te bieden heeft. Zo komen onder meer: James Blake, Kaytranada, Jungle, Jamie XX, Flume en Kwabs.

Beluister alle acts: