Drukte op wegen door hitte en Tour, maar ‘geen hitterecord’

Mensen zoeken woensdag verkoeling in het water van de vijver op het Museumplein.
Mensen zoeken woensdag verkoeling in het water van de vijver op het Museumplein. Foto ANP / Koen van Weel

Wie komend weekeinde de weg op gaat, moet rekening houden met flinke verkeersdrukte. Rijkswaterstaat waarschuwt voor langere reistijden, als gevolg van de schoolvakanties in Noord-Nederland en de start van de Tour de France in Utrecht. Door het fraaie weer zullen veel mensen bovendien met de auto naar het strand gaan.

Omdat het zaterdag, en in iets mindere mate ook zondag, warm wordt, adviseert het agentschap om voldoende water mee te nemen. Ook roept Rijkswaterstaat mensen die niét naar de Tourstart gaan op om de regio Utrecht te mijden. Vakantiegangers kunnen beter via Zwolle, Arnhem en Nijmegen reizen, is het advies.

Tourstart, hitte en vakanties

De start van de Tour leidt niet alleen tot drukte door de vele verwachte bezoekers, maar ook doordat er zondag een aantal wegen wordt afgesloten als het peloton via Rotterdam naar Zeeland rijdt. Mensen die naar de finish van die rit op de Neeltje Jans gaan moeten rekening houden met een beperkt aantal parkeerplaatsen en vertraging, vooral na afloop van de rit.

Naast de Tourstart leidt ook het begin van de schoolvakanties in Noord-Nederland tot drukte op de wegen, verwacht Rijkswaterstaat. Het gaat daarbij om de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. Daarnaast zullen veel mensen vanwege het warme weer naar het strand gaan om verkoeling te zoeken.

Mogelijk geen recordhitte

Of het écht zo warm wordt als voorspeld is overigens nog maar de vraag. Eerder deze week gingen weerbureaus nog uit van een nieuw hitterecord, maar volgens MeteoGroup gaat dat toch niet gebeuren. De verwachting is nu dat de temperatuur in het oosten van Nederland oploopt tot 37 graden, meldt ANP.

In de rest van het land wordt het waarschijnlijk zelfs koeler dan dat. Vanuit het westen nadert zaterdag een storing waarna de wind naar het westen draait en er minder warme lucht wordt aangevoerd. De kans is daardoor groot dat het vorige record – in 1944 werd het 38,6 graden in het Gelderse Warnsveld – blijft staan.

Hoewel de hitte mogelijk dus niet zo groot wordt als verwacht, neemt het waterbedrijf in Utrecht toch maatregelen. Vitens pompt zowel morgen als zondag 30 miljoen liter water naar de Domstad, zo meldt de NOS vanmorgen. Dat is een recordhoeveelheid en twee keer zo veel als op een ‘normale dag’.

Opnieuw minder treinen door hitte

Ook de NS heeft vandaag zijn dienstregeling opnieuw aangepast vanwege de hitte. Het gaat daarbij vooral om sprinters in de Randstad. Daarnaast kampt het vervoersbedrijf nog met enkele storingen, veelal door blikseminslag vannacht. Zo rijden tussen Rotterdam en Utrecht minder treinen als gevolg van een seinstoring.

Het onweer van gisteren heeft in verschillende delen van het land tot brand geleid. Onder meer in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland had de politie het druk, zo meldt ANP. Het waren veelal boerderijen die in brand vlogen na blikseminslag.

    • Joost Pijpker