Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Geen loonsverlaging bij V&D - wel 400 ontslagen

V&D heeft een akkoord met de vakbonden bereikt over het verlagen van de loonkosten. De eerder aangekondigde loonsverlaging is van de baan. Wel komt er een reorganisatie waarbij circa vierhonderd banen worden gesaneerd.

Exterieur van de V&D vestiging aan de Brink in Hengelo.
Exterieur van de V&D vestiging aan de Brink in Hengelo. Foto ANP / VINCENT JANNINK

V&D heeft een akkoord met de vakbonden bereikt over het verlagen van de loonkosten. De eerder aangekondigde loonsverlaging is van de baan. Wel komt er een reorganisatie waarbij circa vierhonderd banen worden gesaneerd.

Twitter avatar CNVDienstenbond CNV Dienstenbond Akkoord tussen V&D en vakbonden! http://t.co/ele8qhCBAH

Dat hebben het bedrijf en de bonden vandaag bekendgemaakt. De partijen lagen al maanden overhoop over de voorgestelde loonsverlaging van het V&D-personeel. Het warenhuisketen zegt dat de reorganisatie absoluut noodzakelijk is “om te komen tot een structurele verlaging van de loonkosten”.

Akkoord over sociaal plan en arbeidsvoorwaarden

Het plan zal nog voor het einde van de zomer aan de OR worden voorgelegd. V&D, FNV Handel en CNV Dienstenbond hebben al overeenstemming bereikt over een sociaal plan. De bonden leggen het akkoord nu voor aan hun leden. Medewerkers worden in de loop van volgende week geïnformeerd.

Tevens werden de partijen het eens over een cao waarin de arbeidsvoorwaarden van al het personeel worden vastgelegd. Hierin wordt onder meer de seniorenregeling versoberd en moeten medewerkers allemaal eenmalig één vakantiedag inleveren. Met deze bijdrage moet het bedrijf er weer bovenop komen.

Gerechtszitting gaat niet door

Het conflict over de loonverlaging leidde ertoe dat de vakbonden naar de rechter stapten. De rechter verbood het V&D eerder om zomaar in de lonen te snijden, waarop de onderneming hoger beroep aantekende. De zitting die gepland stond voor 8 juli in de lopende procedure is van de baan, laat het bedrijf weten. Zodra het akkoord definitief is, wordt de gerechtelijke procedure beëindigd.

Op 27 mei stonden beide partijen voor het gerechtshof in Amsterdam, dat besloot dat er onmiddellijk weer onderhandeld moest worden. De V&D noemde een loonoffer van bijna 6 procent voor 5.000 medewerkers toen onvermijdelijk. De vakbonden op hun beurt vonden dit weer onacceptabel.

Het warenhuis ging begin dit jaar bijna failliet. Na lang onderhandelen wist de keten een deal te sluiten met de verhuurders en banken en investeerde het private-equitybedrijf Sun Capital 60 miljoen euro in het bedrijf. Maar niet elke verhuurder was te spreken over deze afspraak. Enkelen spanden een kort geding aan tegen de V&D vanwege de huurverlaging. De rechter stelde al enkelen in het gelijk.