UberPOP stopt vanaf vanavond in Frankrijk - ‘daad van verzoening’

Een auto van een UberPOP-chauffeur gaat in vlammen op tijdens een protest van boze taxichauffeurs. Foto: ANP/EPA/IAN LANGSDON

Uber stopt met de controversiële taxidienst UberPOP in Frankrijk. Eerder deze week legden Franse taxichauffeurs het verkeer in een aantal steden plat en werden twee topmannen van het bedrijf ondervraagd door de politie.

Uber zal vanaf vanavond 20.00 geen diensten meer aanbieden in Frankrijk via UberPOP, zo laat de Franse directeur Thibaud Simphal in een interview met de krant Le Monde weten. Het opschorten van UberPOP in Frankrijk moet worden gezien als een “daad van verzoening”.

‘Veiligheid chauffeurs Uber bewaken’

UberPOP voorziet in zeer goedkope taxiritten die worden aangeboden door particulieren zonder taxivergunning. Daardoor overtreedt het bedrijf een aantal regels. Ondanks dat Uber werd opgeroepen om te stoppen met die dienst, bleef het bedrijf tot vandaag doorgaan met UberPOP.

Afgelopen maandag werden Simphal en de baas van Uber in West-Europa Pierre-Dimitri Gore-Coty door de Franse justitie ondervraagd wegens het al dan niet illegaal aanbieden van taxidiensten. Dat de dienst nu stopt, is volgens Simphal bedoeld om de veiligheid van de Uber-chauffeurs te bewaken.

Spanningen tussen taxichauffeurs en particulieren die via UberPOP hun diensten aanbieden liepen in de afgelopen paar weken steeds verder op. Zij vinden dat UberPOP leidt tot oneerlijke concurrentie en legden daarom in verscheidene Franse steden zoals Parijs, Lille en Nantes het verkeer stil.

Volgens het bedrijf maken alleen in Frankrijk al iedere maand 400.000 mensen gebruik van de dienst

    • Philippus Zandstra