Tarik Z. veroordeeld tot 15 maanden celstraf

NOS-directeur Jan de Jong tijdens een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rond de indringer van donderdagavond tijdens het Achtuurjournaal. Foto ANP / KOEN VAN WEEL

Tarik Z. is vanmiddag tot 30 maanden celstraf veroordeeld, waarvan 15 voorwaardelijk. Dat is minder dan de vier jaar die het OM had geëist tegen de twintigjarige man die in januari de studio van de NOS binnendrong om het achtuurjournaal te ‘kapen’. Z. werd aangeklaagd voor gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Twitter avatar MaralNS Maral Noshad Sharifi Rechtbank: gevangenisstraf van 30 maanden met aftrek waarvan 15 maanden voorwaardelijk #tarikz

De veroordeelde moet een schadevergoeding van ruim 2.500 euro betalen aan zowel de NOS als aan de portier die hij heeft geïntimideerd. Tevens moet hij uit de buurt van de studio’s blijven en komt hij onder toezicht van de reclassering te staan. De rechter benadrukt dat de actie een “grote impact” heeft gehad op de betrokkenen. Z. vond dat hij met zijn actie niemand gegijzeld had, maar de rechter gaf hem hier geen gelijk in.

Wel wordt de tijd dat Z. al vastzit afgetrokken van de celstraf, waardoor hij nu nog tien maanden de gevangenis in moet. Ton Visser, de advocaat van Z., vindt de straf erg hoog en gaat met zijn cliënt bespreken of er hoger beroep wordt aangetekend. Visser is het oneens met de rechter dat Z. mensen gegijzeld zou hebben. Ook wijst hij erop dat zijn cliënt in september weer wil gaan studeren.

Twitter avatar MaralNS Maral Noshad Sharifi Advocaat: ik had liever gezien dat hij een elektronische detentiestraf zou krijgen. #TarikZ

Bewuste actie

Z. was zich bewust van wat hij die avond op 29 januari deed: het journaal binnendringen met een neppistool, een bewaker gijzelen (al vindt hij zelf dat hij niemand heeft gegijzeld) en dreigen met een brief vover zware explosieven. Z. wilde ervoor zorgen dat de uitzending van het journaal niet door zou gaan, zei hij twee weken geleden tijdens de rechter. Hij wilde de uitzending overnemen en zijn toespraak voordragen aan de Nederlandse bevolking.

De officier van justitie vindt dat Nederland hierdoor in zijn hart is geraakt, vooral door de timing: drie weken na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Volgens de advocaat van Z. is hij al genoeg gestraft. Hij is zijn anonimiteit kwijt omdat de NOS beelden heeft uitgezonden waarop hij herkenbaar te zien is. Z. is nog niet eerder met de politie in aanraking gekomen.

Wel identiteitsprobleem, geen stoornis

De psycholoog en psychiater die hem de afgelopen maanden hebben gesproken, concluderen dat hij een identiteitsprobleem heeft, met narcistische trekjes. Ook is hij achterdochtiger dan de meeste mensen, maar het haalt niet het niveau van een stoornis. Uit het psychisch onderzoek blijkt niet dat hij depressief of autistisch is. De rechter benadrukte vandaag nog eens dat Z. “volledig toerekeningsvatbaar” is.

    • Casper van der Veen