Tarik Z. hoort vandaag of hij straf krijgt - de eis is vier jaar cel

De twintigjarige Tarik Z., die in januari een studio van de NOS binnendrong om het achtuurjournaal te ‘kapen’, hoort vandaag zijn straf. Het OM heeft vier jaar cel tegen hem geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, vanwege gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

NOS-directeur Jan de Jong tijdens een persconferentie.
NOS-directeur Jan de Jong tijdens een persconferentie. ANP / Koen van Weel

De twintigjarige Tarik Z., die in januari een studio van de NOS binnendrong om het achtuurjournaal te ‘kapen’, hoort vandaag zijn straf. Het OM heeft vier jaar cel tegen hem geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, vanwege gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Ook is geëist dat Z. ruim 23.000 euro schadevergoeding betaalt aan de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad. Ook zou hij voortaan uit de buurt van de studio’s moeten blijven.

Z. was zich bewust van wat hij die avond op 29 januari deed: het journaal binnendringen met een neppistool, een bewaker gijzelen (al vindt hij zelf dat hij niemand heeft gegijzeld) en dreigen met een brief vover zware explosieven. Z. wilde ervoor zorgen dat de uitzending van het journaal niet door zou gaan, zei hij twee weken geleden tijdens de rechter. Hij wilde de uitzending overnemen en zijn toespraak voordragen aan de Nederlandse bevolking.

De officier van justitie vindt dat Nederland hierdoor in zijn hart is geraakt, vooral door de timing: drie weken na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Volgens de advocaat van Z., Ton Visser, is hij al genoeg gestraft. Hij is zijn anonimiteit kwijt omdat de NOS beelden heeft uitgezonden waarop hij herkenbaar te zien is. Z. is nog niet eerder met de politie in aanraking gekomen.

Deskundigen: Z. heeft geen stoornis

De psycholoog en psychiater die hem de afgelopen maanden hebben gesproken, concluderen dat hij een identiteitsprobleem heeft, met narcistische trekjes. Ook is hij achterdochtiger dan de meeste mensen, maar het haalt niet het niveau van een stoornis. Uit het psychisch onderzoek blijkt niet dat hij depressief of autistisch is.

    • Mirjam Remie