61 mensen opgepakt in Den Haag

In de Haagse buurten Schilderswijk en Transvaal wordt een samenscholingsverbod van kracht om een herhaling van de rellen van afgelopen dagen te voorkomen. Ook geldt een verbod op het meevoeren van gevaarlijke voorwerpen. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen gisteren aangekondigd tijdens een persconferentie. In totaal zijn deze week 61 mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de rellen. De meesten van hen zijn „helaas minderjarig”, zei Van Aartsen. Hij zei dat de familie van Mitch Henriquez, die overleed nadat de politie zaterdag geweld had gebruikt bij zijn aanhouding, dit niet zo wil.

Van Aartsen: „Ik herhaal, goed is goed, fout is fout. Dat geldt niet alleen voor de politie. Agenten zijn op non-actief gesteld en geschorst. Het geldt ook voor de Schilderswijk. We moeten er alles aan doen wat in ons vermogen ligt om deze rellen te beëindigen.” Premier Rutte noemde de relschoppers in de Schilderswijk „achterlijke gladiolen”. „Ik sta vierkant achter het gezag en achter de burgemeester die hier goed werk doet”, zei Rutte. Politiechef Paul van Musscher benadrukte tijdens de persconferentie dat agenten van het politiebureau aan De Heemstraat, waar demonstraties tegen politiegeweld plaatsvonden, niet betrokken waren bij de fatale aanhouding van Henriquez. De eerste voorgeleidingen van relschoppers zijn vandaag.