De oer-Russische kalasjnikov is nu ook ‘made in USA’

Een Russische AK47 in het wapendepot van het NFI
Een Russische AK47 in het wapendepot van het NFI Foto: ANP / Toussaint Kluiters

Door de Amerikaanse sancties tegen Russische bedrijven mogen er sinds vorig jaar geen wapens van Kalasjnikov meer uit Rusland worden geïmporteerd. De Russische wapenbouwer kwam met een simpele oplossing om het importverbod te omzeilen: het verplaatste de productie deels naar de VS. Sinds deze week rollen de eerste Amerikaanse kalasjnikovs van de band onder de slogan ‘Russisch erfgoed, Amerikaanse innovatie’.

Obama’s importverbod van de kalasjnikov moest vorig jaar de Amerikaanse woede laten blijken over de Russische annexatie van de Krim. Want hoe geliefd het wapen in Amerika ook is, De AK-47 is en blijft een icoon uit de Russische militaire historie en de boycot lag dus een gevoelig. Kort na het bekendmaken van de sancties schoot de marktprijs van Russische kalasjnikov meteen omhoog; Amerikaanse wapenliefhebbers kochten nog snel een Russische AK-47 voordat de sancties in werking traden.

Van import naar productie

Kalashnikov USA, de Amerikaanse tak van de Russische wapenbouwer, was tot dat moment de belangrijkste importeur van de AK-47 uit Rusland. Toen de sancties van kracht werden, besloot het bedrijf het heft in eigen handen te nemen en begon het een omslag van importeren naar het produceren van wapens.

Het resultaat, de US132SS, wordt sinds deze week als de Amerikaanse Ak-47 gepresenteerd op wapenbeurzen en in wapenhandels. Qua uiterlijk is de US132SS een moderne uitvoering van het beroemde Russische aanvalswapen. Toch zijn de verschillen duidelijk zichtbaar. Zo is de Amerikaanse versie van een sterk soort koolstofvezel, wat toch een heel contrast vormt met het klassieke hout-met-ijzeren ontwerp uit Rusland.

De Amerikaanse versie van de Kalasjnikov (Foto: Kalashnikov USA)De Amerikaanse versie van de Kalasjnikov (Foto: Kalashnikov USA)

Te futuristisch voor de Amerikaanse liefhebber?

Het is nog de vraag of Amerikaanse wapenliefhebbers ‘hun’ versie van de kalasjnikov in het hart zullen sluiten. De ‘echte’ kalasjnikovs (van originele Russische makelij) staan te boek als de meest betrouwbare en zijn dus ook het meest in trek.

Ook het futuristische uiterlijk van de Amerikaanse AK-47 kan mogelijk veel liefhebbers tegen de borst stuiten. Wapenhandelaar Jesse Davis denkt dat het nieuwe wapen gemengd zal worden ontvangen, zo zegt hij in een interview met de Britse krant The Telegraph.

“Er zijn twee soorten mensen in deze business. De liefhebber die zijn wapen het liefst in de klassieke stijl heeft, en de degene die juist het tactische uiterlijk van dit wapen wel kan waarderen.”

Goedkoop en betrouwbaar

De AK-47 draagt de naam van zijn Russische uitvinder Michail Kalasjnikov, die het aanvalswapen in 1947 op de markt bracht. Sindsdien is de AK-47 met stip het populairste geweer ter wereld. Volgens een schatting van de Wereldbank waren er in 2007 rond de 75 miljoen werkende kalasjnikovs in omloop.

De AK-47 staat te boek als goedkoop in productie en extreem betrouwbaar; het wapen kan onder de meest extreme omstandigheden blijven schieten. Zelfs als het wapen onder water of in de modder heeft gelegen.

    • Sjoerd Klumpenaar