Nederland wil VN-tribunaal voor vervolging verdachten MH17-ramp

Nederland wil met Maleisië, België, Australië en Oekraïne de Verenigde Naties een tribunaal oprichten om de verdachten van de MH17-ramp te vervolgen. Dat maakte premier Rutte bekend op zijn wekelijkse persconferentie.

Het kabinet wil met Maleisië, België, Australië en Oekraïne een VN-tribunaal oprichten voor de berechting van de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Maleisië heeft de voorkeur voor een tribunaal gisteren meegedeeld in de VN-Veiligheidsraad.

Dat maakte minister-president Mark Rutte zojuist bekend op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Een VN-tribunaal heeft de voorkeur van het kabinet. Rutte:

“Met een tribunaal heb je de grootste kans op vervolging van eventuele daders. “

Twitter avatar fonslambie Fons Lambie Rutte: “Steun vragen bij Verenigde Naties voor oprichting internationaal tribunaal. Dit is de optie die we nu onderzoeken.” #MH17
Twitter avatar MBreedveld Michiel Breedveld VN-tribunaal voor berechting daders MH17. ‘Daders mogen hun straf niet ontlopen’, aldus @MinPres http://t.co/v8Sdg9PQFB

Maleisië is als enige land van joint investigation team lid van VN-Veiligheidsraad

Onderzoekers uit België, Australië, Maleisië, Oekraïne en Nederland vormen het joint investigation team dat probeert de daders van het neerhalen van vlucht MH17 voor de rechter te krijgen. Uit deze landen kwamen de meeste slachtoffers van de ramp.

Maleisië is als enige van deze landen lid van de VN-Veiligheidsraad - het land is tijdelijk lid. In die rol heeft Maleisië gisteren de voorkeur voor een tribunaal meegedeeld in de VN-Veiligheidsraad. Rusland heeft als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad vetorecht.

Rutte kon vanmiddag “niet met zekerheid zeggen” of er draagvlak is voor een dergelijke tribunaal. Rutte wilde niet ingaan op de vraag of het tribunaal in Nederland moet komen.

Hoofdofficier Fred Westerbeke: ik ben hoopvol gestemd

Het joint investigation team heeft de afgelopen maanden “grote vorderingen” gemaakt, zei hoofdofficier Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie eerder deze week al tegen NRC Handelsblad. Westerbeke coördineert het onderzoek.

“Ik ben hoopvol gestemd dat we deze zaak aan een rechter kunnen voorleggen.”

De onderzoekers koersen af op het “waarschijnlijke scenario” dat de Boeing 777-200 door een Boek-raket is neergehaald. Justitie denkt zeker nog tot eind december nodig te hebben om het onderzoek af te ronden en te beginnen met bijvoorbeeld verzoek tot uitlevering van verdachten.

Maar justitie moet daarnaast ook alternatieve scenario’s van vooral de Russen met harde bewijzen kunnen “uitsluiten”, bijvoorbeeld dat het toestel van Malaysia Airlines door een ander toestel is neergeschoten. Dat is het verschil met de Onderzoeksraad voor Veiligheid: als die in oktober komt met een rapport waarover alle deskundigen het eens zijn, is dat voor justitie niet voldoende. Westerbeke:

“Wij moeten voor de rechter onweerlegbaar bewijs vergaren over de oorzaak. Dat is de reden waarom we nog niet tot conclusies zijn gekomen.”

De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli vorig jaar boven het oosten van Oekraïne vermoedelijk neergeschoten door een Boek-raket. Onder de doden zijn 196 Nederlanders.

    • Eva de Valk