Rennen, opsplitsen, stilstaan

Foto Esther HOvers / KABK
Foto Esther HOvers / KABK

Voor het oog van de camera is iedereen verdacht. Elk persoon is een mogelijke dader. Tegenwoordig zijn er intelligente bewakingscamera’s die op basis van algoritmen afwijkend gedrag in de publieke ruimte kunnen herkennen. Maar wat is afwijkend? En wat is normaal? Over die vragen gaat de serie False Positives van fotograaf Esther Hovers (23).

„Veel van mijn werk gaat over de inrichting van de publieke ruimte en hoe de architectuur bepaald gedrag afdwingt”, zegt Hovers. „Ik ben vaak verwonderd over de manier waarop we gestuurd worden door de stad.” De foto hiernaast maakte ze op het station van Brussel. „Ik wilde laten zien dat het om een Europese ontwikkeling ging.”

False Positives is onderdeel van de afstudeerexpositie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, die nog tot 9 juli te bekijken is.