Gasbeving drukt waarde huis

De WOZ-waarde van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen moet 10 procent omlaag. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland gisteren besloten in drie zaken die waren aangespannen door huiseigenaren uit de gemeente Eemsmond. Daarnaast verdienen de huiseigenaren compensatie voor „rompslompschade”. Per woning moet 2.500 euro van de waarde worden afgetrokken om de WOZ-waarde te berekenen. De rechtbank oordeelt dat aardbevingen de WOZ-waarde drukken. Ze kwam op 10 procent door te schatten wat de imagoschade is in de regio en dat op te tellen bij de onzekerheid over een vergoeding voor het versterken van de huizen. Die imagoschade is volgens de rechter het gevolg van de aardbeving op 16 augustus 2012 bij Huizinge in de gemeente Loppersum. Deze beving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter was de zwaarste tot dan toe. (NRC)