Kamp en Kamer hard in botsing over radiofrequenties

De Tweede Kamer roept minister Kamp (Economische Zaken, VVD) op om de etherfrequenties voor commerciële radiostations niet te veilen. Bijna de gehele Kamer stemde afgelopen nacht voor een motie van SP c.s. om de zendvergunningen voor onder meer Sky Radio, Radio 538 en Q-music te verlengen. Eerder op de dag waren Kamp en de Kamer al stevig in botsing gekomen over de radiofrequenties. Kamp wil nog steeds de FM-vergunningen veilen. Zo staat het immers in de wet. Op „sobere wijze” wil Kamp de markt laten bepalen hoeveel de FM-frequenties waard zijn. Een veiling (voor tien jaar) geeft zekerheid én biedt kansen aan nieuwkomers. De Kamer vindt dat een veiling juist onrust geeft. Het hindert ook de digitalisering van de radio. Geen zender zal meer investeren in digitale radio via DAB+ en apps als hij niet zeker weet of hij binnenkort nog bestaat. Bedrijven mogen wel meer dan twee vergunningen hebben. Ook schrapt Kamp de meeste inhoudelijke eisen aan radiostations. (NRC)