Ook Duitsland scherpt asielwet aan

Duitsland neemt in Europa de meeste asielzoekers op, maar vindt de toestroom nu te groot. Net als andere EU-landen kondigt het maatregelen aan.

Onder druk van de grote aantallen vluchtelingen richting Europa gaat Duitsland, het land dat de meeste asielzoekers opneemt, zijn asielrecht aanscherpen. Een verblijfsvergunning wordt minder snel verleend en wie daar geen kans op maakt, moet sneller worden uitgezet.

Daar staat tegenover dat goed-geïntegreerde migranten zonder verblijfsvergunning de kans krijgen zich permanent in Duitsland te vestigen. Voorwaarde is dat ze de taal spreken en in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) zei gisteren in de Bondsdag dat de strengere maatregelen nodig zijn om de opnamecapaciteit op peil te houden voor mensen die werkelijk bescherming nodig hebben.

Vluchtelingenorganisaties en linkse oppositiepartijen zijn kritisch over de plannen van de regeringspartijen CDU en SPD. Bondsdaglid Ulla Jelpke van Die Linke noemde het wetsvoorstel een „schandaal”. Volgens haar is er sprake van onderscheid tussen goede en slechte vluchtelingen. „Beschamend en brandgevaarlijk”, zo wordt Jelpke geciteerd door Der Spiegel.

Migranten die zich willen onttrekken aan hun uitzetting, kunnen straks vier dagen worden vastgezet. Volgens minister De Maizière maakt de rechtsstaat zich „belachelijk” als mensen zonder verblijfsvergunning toch kunnen blijven. Vluchtelingenorganisaties vinden het vastzetten van migranten een veel te zware maatregel.

De ruimere mogelijkheden voor permanent verblijf gelden voor de ongeveer 125.000 migranten die geen verblijfsvergunning kregen, maar om uiteenlopende redenen niet terug kunnen naar hun land van herkomst.

Vorig jaar vroegen ruim 173.000 mensen asiel aan in Duitsland. Dat was een toename van 58 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De meesten kwamen uit Syrië, zo’n 40.000.

Ook andere EU-landen nemen momenteel maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken. Denemarken kondigde deze week aan de toelages voor asielzoekers te verlagen en de controles op illegale immigratie aan de grens met Duitsland te intensiveren. Oostenrijk stopte onlangs, in aanloop naar een EU-top over migratie, tijdelijk met het accepteren van asielverzoeken. Hongarije kondigde de bouw aan van een hek langs de grens met Servië. Dat land maakte gisteren bekend dat de politie van Duitsland, Oostenrijk en Hongarije het land gaat helpen bij het opsporen van illegale immigranten die via de zogenoemde ‘Balkanroute’ het land binnenkomen op doorreis naar de EU.