Ontmoet Curt Harper: autist, surfheld en eeuwige ‘grom’

Screenshot van Vimeo

Op zijn tiende vroeg de autistische Curt Harper aan zijn ouders of hij mocht leren surfen. Veertig jaar later heeft deze grom een enorme familie op de stranden van Zuid-Californië opgebouwd. Een paar filmmakers maakten een hartverwarmende documentaire over deze levende legende.

Iedere ochtend staat Curt om half vijf op om nog voor zonsopkomst naar het strand te gaan en te surfen. Onderweg luistert hij naar een politiescanner, voor de spanning. Cops is zijn favoriete serie.

“Als ik geen surfer was geworden, had ik waarschijnlijk een baan als politieagent in Kentucky.”

Curt is een eeuwige grom, een jonge surfer. Een vijftiger met de geest van een veertienjarige.

‘I’ll be goddamned’

Curt was twee toen zijn ouders kregen te horen dat hij een autismespectrumstoornis heeft. Pa Harper:

“De dokter zei dat we hem moesten laten opnemen. Ik ging met mijn vrouw in de auto zitten en vroeg aan haar: wat denk jij? Hetzelfde als ik: I’ll be goddamned.”

Curt blijft dus thuis en groeit op in een hechte familie. Datzelfde zoekt hij ook op de stranden van Zuid-Californië. Als ouders niet in staat zijn om hun kinderen naar het strand te brengen, valt Curt in. Hij rijdt ze naar zee, ravot met ze op het strand en helpt de kinderen omgaan met de stress tijdens wedstrijden. Zo hielp - en helpt - hij talloze surfers, onder wie de pro Dane Reynolds.

Na de stranden van Zuid-Californië kan nu ook de rest van de wereld kennis maken met Curt in deze hartverwarmende documentaire:

Curt from Brendan Hearne on Vimeo.

    • Philippus Zandstra