‘Omkoopschandaal bij Willem II omvangrijker’

Bij de Tilburgse eredivisieclub zijn volgens de Volkskrant vermoedelijk meer wedstrijden verkocht dan tot dusver werd aangenomen.

Algemeen directeur Berry van Gool is „onaangenaam verrast” dat zijn voetbalclub Willem II mogelijk vaker betrokken is geweest bij omkoping dan tot dusver bekend was. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat er spelers in 2008 en 2009 in minimaal zes wedstrijden betaald zouden hebben gekregen voor een nederlaag van de Tilburgse club.

„We hadden niet verwacht dat het om meer spelers zou gaan. Wie fout zit, moet worden aangepakt. Supporters en andere mensen voelen zich bedonderd, de vraag hier is: wat is er waar?”, reageert Van Gool desgevraagd.

Volgens de Volkskrant zijn meer dan de twee nederlagen van Willem II waarover de krant in januari al schreef (Ajax, 4-0 en Feyenoord, 1-0) gemanipuleerd. Ook zouden mogelijk meer spelers betrokken zijn dan alleen de toenmalige Willem II-speler Ibrahim Kargbo.

De Volkskrant baseert zich nu op e-mailverkeer tussen Kargbo en een anonieme matchfixer. Die berichten zouden ook in handen zijn van justitie. In de mail zou staan dat ook de toenmalige aanvoerder „akkoord” was met manipulatie. Aanvoerder destijds was doelman Maikel Aerts. Tegenover de Volkskrant ontkent hij, wederom, betrokken te zijn geweest. Aerts zegt dat hij er niets mee te maken wil hebben en met rust gelaten wil worden.

Uit de mailwisseling zou onder meer blijken dat er betaald is om te zorgen dat Willem II het bekerduel bij Roda JC verloor in november 2008. Dat lukte. De ploeg uit Kerkrade won in eigen huis (1-0) na een blunder van verdediger Danny Schenkel. Roda-aanvaller Sekou Cissé kon daardoor de bal oppikken en door de benen van doelman Aerts schieten.

De Telegraaf meldde later dat er bij gokkantoren opvallend veel geld was ingezet op een overwinning van Roda. Zo steeg bij bij gokkantoor Betfair de inzet vlak voor het begin van dit bekerduel van 50.000 naar 350.000 euro. De KNVB zei na afloop dat er niets aan de hand was. Volgens bronnen van de Volkskrant kreeg Kargbo vervolgens betaald van de matchfixer, maar dat was een relatief klein bedrag. De middenvelder deed door een blessure niet mee in die wedstrijd.

Ook zou blijken dat de uitnederlagen in 2009 tegen FC Utrecht (1-0), Sparta Rotterdam (2-1) en NAC Breda (4-0) beïnvloed zijn. Per gemanipuleerde wedstrijd zouden de spelers samen zo'n 100.000 euro hebben gekregen. Over de ontmoetingen met Feyenoord en Ajax staat niets in de e-mails. Wel zou de fixer in Nederland zijn geweest rond de wedstrijd Feyenoord-Willem II.

Twee spelers die destijds bij Willem II speelden, zijn recentelijk in opspraak gekomen. Sergio Zijler werd dit voorjaar uit de selectie gezet van zijn Roemeense club Universitatea Cluj, omdat hij verdacht werd van gokken op voetbalwedstrijden. Jens Janse wordt door de Italiaanse justitie genoemd rond een besmette wedstrijd van zijn club Ternana.

De publicatie van de Volkskrant in januari over Ibrahim Kargbo uit Sierra Leone was aanleiding voor het Openbaar Ministerie en de KNVB om onderzoek in te stellen. Van Gool heeft de afgelopen maanden de integriteitseenheid van de KNVB en het OM te woord gestaan. „Zij hebben interviews gehad met mensen om en rond de club, maar de betreffende spelers zitten niet meer bij de club al zijn er nog veel wel actief in het voetbal”, aldus Van Gool. „We hebben uit die onderzoeken tot nu toe niets teruggekoppeld gekregen. Ik durf niet te zeggen hoe ver die gevorderd zijn.”

De KNVB zegt via een woordvoerder dat de waarheid boven tafel moet komen. „Leuk is anders, maar echt geschrokken zijn we niet. Als het om zes wedstrijden gaat, zijn dat er zes te veel.”