NRC Zomergids: de vijf beste albums van 2015 tot nu toe

De albumhoes van Sufjan Stevens' zevende album.
De albumhoes van Sufjan Stevens' zevende album. Screenshot Youtube,com

Ook altijd druk? In de vakantie heb je tijd. Tijd om te lezen, te luisteren, in te halen of om juist vooruit te kijken. NRC gidst je deze week door de beste films, longreads, muziek, series en boeken. Vandaag: Nrc.nl-redacteur Judith Laanen over vijf albums die je móet luisteren. Voor de regenachtige dagen.

19 januari 2015, de NME publiceert het lijstje ‘50 New Records You Need To Hear in 2015‘. Dat was even slikken, het jaar was net begonnen. Desalniettemin was het een aardige voorbode van de hoeveelheid albums (vijftig is trouwens peanuts) die muziekredacties moeten doorploegen om rond de zesde maand het jaar traditioneel doormidden te hakken met een lijstje met ‘beste muziek van 2015 tot dusver’.

Een kleine rondgang: Time zette hun elf beste albums op een rij, Paste Magazine telde tot 25, NPR deed dat ook, The Guardian werkt hun lijst elke maand bij en zit nu op 45 beste albums tot nu toe, The A.V. Club houdt het voorlopig op 47 albums. Alleen Rolling Stone valt hier uit de toon, en tipt de beste 25 liedjes. Nrc.nl/muziek kan natuurlijk niet achterblijven en zette ónze vijf beste albums tot dusver op een rijtje.

Sufjan Stevens - Carrie & Lowell

Een album dat je hart uitwringt. Met prikkeldraad, schreef ondergetekende eind maart over het zevende album van de Amerikaanse multi-instrumentalist Sufjan Stevens. Carrie & Lowell gaat over de dood van Stevens’ moeder, Carrie, die in december 2012 aan maagkanker overleed. Op het album gaat Stevens terug naar zijn folkroots, en begeleidt hij zichzelf alleen op piano of gitaar, en weeft hij subtiele elektronische effecten door de dromerige liedjes heen. Het is niet de meest vrolijke plaat, maar als het nou regent en je voelt je melancholisch zet dan dit album op. Dan kun je misschien een heel klein beetje ervaren hoe pijnlijk, en soms zelfs diep triest Stevens zich vast gevoeld moest hebben toen hij het componeerde.

Voor liefhebbers van: Andrew Bird, Bon Iver, Iron & Wine
Liedjestip: ‘Fourth of July’

Rats on Rafts - Tape Hiss

De Rotterdamse postpunkers van Rats on Rafts reisden speciaal af naar een perserij in Frankfurt om het geluid van hun tweede album Tape Hiss precies zo analoog schurend mogelijk te krijgen als ze wilden. Dus die laag ruis, de tape hiss die je hoort, is geen opnamefoutje. Dat is de hele essentie van de opvolger van het succesvolle debuut dat de Rats in 2010 uitbrachten, The Moon Is Big. Toen nog met dansbare liedjes á la ‘God Is Dead’, nu met een boel meer branie en het vuur van hun liveshows. En dat allemaal samengebald in iets meer dan een half uur.

Voor liefhebbers van: Lee Hazlewood, Minny Pops, Mekanik Kommando
Liedjestip: Dit album moet je gewoon van begin tot eind luisteren

Lees ook in NRC Handelsblad: Het interview met Rats-zanger David Fagan over hun nieuwe album (€)

Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly

Hét hiphopalbum van 2015, daar zijn de meeste muziekredacties het al wel over eens. Half maart zette de belangrijkste Amerikaanse rapper van het moment, Kendrick Lamar, zijn langverwachte derde album ineens online. Als een malle werd er geluisterd, beoordeeld en nog meer geluisterd. In een interview met Rolling Stone vertelde Lamar dat free jazz, 1970s funk, Miles Davis en Parliament de voornaamste invloeden waren voor de beats op dit album. Voor zijn derde langspeler dook Lamar nog dieper in de geschiedenis van zwart zijn in een door wit gedomineerde wereld. En dat hoor je, Lamar maakt zich druk over politiegeweld tegen zwarte mannen in het Amerika van nu, maar rapt ook over zijn bezoek aan de cel van Mandela op Robbeneiland.

Voor liefhebbers van: NWA, Tupac, Flying Lotus
Liedjestip: ‘i’

Lees ook in NRC Handelsblad: Het profiel dat NRC-hiphopkenner Saul van Stapele schreef over Kendrick Lamar (€)

Miguel - Wildheart

Vers van de pers, dit derde album van professionele r&b-glijder Miguel kwam vorige week uit. Muzieksite Pitchfork gaf de plaat een 8,3 en dat is niet omdat ‘ie alleen maar over seks gaat. Want ja, Miguel werkt zich wel zestien nummers lang in het zweet met sensuele, vertragende, gitaar- en elektronicageladen songs waar zijn stem overheen hijgt, kraakt, schreeuwt, schuurt en natuurlijk - je raadt het al - glijdt. Het wordt nergens echt vunzig, behalve misschien in het nummer ‘the valley’, waarin Miguel niet zo subtiel is.

Voor liefhebbers van: Frank Ocean, Prince, The Weeknd
Liedjestip: ‘the valley’

King Gizzard and the Lizard Wizard - Quarters

Is het een album, of is het toch een lange EP? Een beetje smokkelen mag, want alle nummers duren precies tien minuten en tien seconden dus dan zit je zo op albumlengte. Alleen al de opener ‘The River’ verschuift vier keer van de ene melodie naar de andere: luister je nou naar wollige jazzy droompop, of toch naar loom swingende afrobeat? Het zevenkoppige Australische gezelschap dat psychedelische garagerock naar een nieuw niveau tilt luistert naar de illustere naam King Gizzard and the Lizard Wizard. De assonantie van de bandnaam verdient sowieso al een prijs, net als hun bezwerende gitaarsolo’s.

Voor liefhebbers van: The War On Drugs, Unknown Mortal Orchestra, White Denim
Liedjestip: ‘The River’

Extragratisbonustip: Jason Derulo

Voor alle liefhebbers van dansbare pop, luister naar het nieuwe vierde album van Jason ‘Wiggle Wiggle‘ Derulo, Everything is 4. Daar staat namelijk één van de meest aanstekelijke (liefdes)liedjes van 2015 op: Want To Want Me. Derulo ken je misschien van zijn doorbraaksingle ‘Watcha Say‘ uit 2009.

UPDATE 4/7: twee lezerstips

Elliott Moss - Highspeeds
Voor liefhebbers van: Kygo, Alt-J
Liedjestip: Slip

Andreya Triana - Giants
Voor liefhebbers van: Macy Gray, Lianne La Havas
Liedjestip: Lullaby

Lees alle voorgaande afleveringen van de NRC Zomergids terug: films (maandag), longreads (dinsdag), boeken (woensdag) en series (donderdag). Tips en/of suggesties? Laat een reactie achter in de comments.