‘Nog meer wedstrijden van Willem II gemanipuleerd’

Voormalig middenvelder van Willem II Ibrahim Kargbo wordt verdacht van het manipuleren van wedstrijden. Foto: ANP/ROBERT VOS

Het matchfixingschandaal bij Willem II lijkt groter te zijn dan eerder was aangenomen. Uit e-mails zou blijken dat er ook in het seizoen 2008/2009 sprake was van manipulatie. Daarnaast zijn er in het seizoen 2009/2010 nog eens drie wedstrijden gefixt.

Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van mailwisselingen tussen een matchfixer en voormalig Willem II-voetballer Ibrahim Kargbo. Het zou gaan om een bekerwedstrijd tegen Roda JC, die Willem II moest verliezen. De club verloor die wedstrijd met 1-0.

Daarnaast wordt er in de mails gesproken van het manipuleren van uitwedstrijden tegen FC Utrecht (1-0), Sparta (2-1), en NAC (4-0) in het seizoen 2009/2010. Van twee andere wedstrijden in dat seizoen - tegen Ajax en Feyenoord - was al bekend dat ze gefixt waren.

‘Onaangenaam verrast’

Directeur van Willem II Berry van Gool laat in het radio 1 Journaal weten dat hij “onaangenaam verrast” is. De club deed net als de KNVB eerder al aangifte en had deze nieuwe details van het OM verwacht:

“In januari hebben we contact gezocht met het Openbaar Ministerie en de KNVB en zijn de onderzoeken gaan lopen. Ik had eerder informatie van hun kant verwacht dan van de krant.”

Van Gool zegt dat zijn club volledig meewerkt aan alle onderzoeken.

Ook de KNVB heeft vanochtend gereageerd op de berichtgeving in de Volkskrant:

“Als het om zes wedstrijden gaat, zijn het er zes te veel.”

Volgens de voetbalbond staat de aanpak van matchfixing hoog op de agenda:

“Het moet bestreden worden. De supporters moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze zien echt is.”

‘Kargbo onderdeel van groter complot’

De voormalig middenvelder Kargbo wordt gezien als spil in het matchfixingschandaal, maar hij zou onderdeel zijn van een groter netwerk. In de mails wordt gezegd dat ‘de aanvoerder’ ook onderdeel van het complot is. Dat was toentertijd keeper Maikel Aerts, die in de Volkskrant alle aantijgingen ontkent.

Spelers die betrokken waren bij het manipuleren van wedstrijden zouden gemiddeld 100.000 euro per match krijgen van gokkers in Singapore.

    • Philippus Zandstra