Nog eenmaal dé foto’s

None

Wie de tentoonstelling van de World Press Photo 15 bezoekt, wordt direct geconfronteerd met een fotoserie van de ramp met de MH17. De fotoserie verscheen in TIME Magazine en de Belgische krant De Standaard en won de eerste prijs in de categorie Hard Nieuws. Ook ander leed uit 2014 zie je nog eens langskomen: bootvluchtelingen, slachtoffers van ebola en de protesten op het Maidanplein in Kiev. De prijs voor de Foto van het Jaar ging naar een intieme foto van twee jonge Russische homoseksuelen. Innig met elkaar verstrengeld werden ze vastgelegd door de Deense fotograaf Mads Nissen. ‘We zochten naar een foto die er morgen nog steeds toe doet, niet alleen vandaag’, zo stond in het juryrapport. Een andere bijzondere fotoserie is die van de Amerikaanse Sofia Valiente. Zij portretteerde Miracle Village, een dorp waar alleen honderd plegers van zedendelicten wonen. Deze mensen mogen vaak niet meer in de buurt van scholen wonen en vinden daarom moeilijk een nieuwe woonplaats. Een pastoor in Florida zette deze gemeenschap op om ze toch een plaats te geven. Dit is het laatste weekend dat je de tentoonstelling nog kan bezoeken in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.