Net gemist, 4/7

KIJKEN
Wat Waarom Srebrenica moest vallen
Tijd 54 minuten

Op 11 juli is het twintig jaar geleden dat de ‘veilige’ enclave Srebrenica viel. Ondanks de aanwezigheid van Nederlandse militairen, onder de VN-vlag gestationeerd, werd de enclave door de Bosnische Serviërs onder de voet gelopen. Meer dan 8.000 moslimmannen werden vermoord, de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2Doc: Waarom Srebrenica moest vallen reist Joris Voorhoeve, destijds minister van Defensie, voor het eerst terug naar Srebrenica. Hij worstelt twintig jaar na dato nog altijd met de val en spreekt met onderzoekers en overlevenden.

LEZEN

Wat What have I done? I’ve created a monster
Tijd 18 minuten

Het was vroeger Damien Hirsts favoriete grap: zijn voorhuid door een gat in zijn broekzak naar buiten trekken en aan mensen vragen of er iets op zijn broek zat. ‘Hè? Volgens mij is het kauwgom’, zouden ze zeggen, of: ‘What the fuck?’ Vaak raakten ze het aan. Performance art – en een flink eind weg van de groteskse, overpriced rijkeluiskunst die ’s werelds succesvolste kunstenaar nu maakt. Eigenlijk baalt hij daarvan. Kan hij zijn edge terugkrijgen? Intrigerend portret van The Guardian.

KIJKEN
Wat Bike: the Amazing World of Cyclists in Utrecht
Tijd 5,4 minuut

Fietsende Utrechters zijn eigenlijk ook een diersoort. Met herkenbaar gedrag en eigen regels. Het Utrechtse Filmproductiebedrijf Blik maakte er, in aanloop naar de Tour, een korte film over. Geïnspireerd op de spectaculaire dierendocu’s en de vermaarde stem van David Attenborough.

LEZEN
Wat Land of Pork and Honey
Tijd 25 minuten

Joden eten geen varkensvlees, dus een karbonaatje zul je in Israël niet zo snel tegenkomen. Maar het steeds seculierdere Tel Aviv begint andere behoeften te krijgen. Staat de introductie van varkensvlees in de Israëlische keuken symbool voor het (on)geloof van de jeugd? Mooie longread van Roads & Kingdoms.

    • Thomas Rueb