Man Bijt Hond stopt met aanbellen

Na ruim vijftien jaar stopt de realityshow over ‘de gewone Nederlander’ als dagelijks tv-programma.

Man Bijt Hond verdwijnt als dagelijks programma op de Nederlandse tv. Na meer dan vijftien jaar is het afgelopen met het invloedrijke programma over gewone Nederlanders. Het tv-programma raakt zijn vaste plaats kwijt – iedere werkdag rond zeven uur op NPO 2. Op die plaats komt een nieuw programma, lifestyleprogramma Binnenstebuiten.

Dat bevestigen bronnen bij de omroep. KRO-NCRV benadrukt dat het nog te vroeg is om over het einde te spreken. De omroep praat nog met de NPO, het centraal bestuur van de publieke omroep, over de toekomst van het programma. Man Bijt Hond zou misschien nog een wekelijks programma kunnen worden. Verder werken enkele medewerkers deze zomer aan proefafleveringen van Jan Rijdt Rond, een spin-off gericht op jongeren die de omroep wil aanbieden voor NPO 3. De definitieve programmering voor het nieuwe seizoen wordt pas eind augustus bekendgemaakt. Ondanks de slag om de arm van de omroep, wordt intern al gesproken van een afscheid.

Het einde van het populaire programma valt in een roerige tijd voor KRO-NCRV. De fusieomroep worstelt met een bloedgroepenstrijd, waarbij de NCRV’ers het gevoel hebben dat ze eruit worden gedrukt. In de oprichting van het nieuwe Brandpunt (van oorsprong KRO), begin dit jaar, sneuvelde bijvoorbeeld het NCRV-programma Altijd wat.

Verder kwam het personeel met een protestbrief aan de raad van toezicht eind mei in opstand tegen een salarisverhoging van de directie, vlak nadat er een stevige ontslagronde had plaatsgehad. In april kwam presentator Fons de Poel ten val. De nieuwsredactie verweet directeur Taco Rijssemus het schnabbelgedrag van De Poel te lang door de vingers te hebben gezien.

Pionier in reality

Het verdwijnen van Man Bijt Hond is opmerkelijk. In 2011 kreeg Man Bijt Hond op het Televiziergala de speciale prijs voor „het meest beeldbepalende tv-programma in 60 jaar Nederlandse televisiegeschiedenis”. In het Hilversumse Mediapark werd de televisiemast naar het programma vernoemd. Niet zo lang geleden wierf de NCRV nieuwe leden door ze op straat te vragen: „Wilt u Man Bijt Hond steunen?” Blijkbaar leverde de programmatitel meer leden op dan de omroepnaam. In april lekte al uit dat het programma zijn vaste plaats zou kwijtraken. Dat leidde toen tot publieksacties tot behoud van het programma, zoals een petitie en een Facebookpagina.

Naar de reden van het einde is het gissen, de omroep wil geen commentaar geven. Mogelijk past Man Bijt Hond niet meer op NPO 2, dat duidelijker een journalistieke zender moet worden. Mogelijk valt het kijkcijfer tegen. Dat was in 2013 gemiddeld 611.000 en inmiddels gedaald naar 399.000 – overigens iets meer dan het avondgemiddelde van zender NPO 2.

De sekskamer en Antje van Hyves

Het van oorsprong Vlaamse programma (de Vlaamse versie liep van 1997 tot 2013) was in het eerste decennium van deze eeuw invloedrijk doordat het gewone mensen op tv liet zien. Samen met Big Brother, ook uit 1999, luidde Man Bijt Hond daarmee de hausse aan reality in. Geen opgepoetste schijnwereld vol mooie, uitzonderlijke mensen, maar gewoon het dagelijkse leven.

Het programma kent veel rubriekjes, ook sketches, maar de kern blijft: de verslaggever belt rond etenstijd aan bij willekeurige mensen en vraagt naar diens bezigheden op dat moment. De bejaarde Turk laat zijn ‘sekskamer’ zien waarin hij vrouwen uit 38 landen heeft ontvangen. De eenzame man krijgt voor het eerst sinds dertien jaar bezoek, van Man Bijt Hond.

Klassiekers zijn de reportages over Antje, die diepbedroefd is door het einde van sociaal medium Hyves en die dan bezoek krijgt van twee Hyvesvriendinnen. Of Huub die na een verkeerd gevallen heupoperatie niet kan stoppen met lachen, tot chagrijn van zijn vrouw. Of Maaikel, die fan is van de Turbo Polyp, een spin and puke kermisattractie. Een woonbootfamilie, ‘de Veerkampjes’, deed het zo goed, dat ze een eigen realityrubriek kregen, en een kleine vervolgcarrière op SBS.

Helemaal ‘gewoon’ zijn die mensen nooit. Doorgaans gaat het juist om een bijzonder verhaal, een afwijking of gekke hobby. Ze zijn vaak simpel, ziek of eenzaam en ze zeggen onbedoeld grappige dingen. Dat het programma de mensen ‘in hun waarde laat’, kun je niet echt volhouden. De aangezette commentaarstem van Michael Abspoel smeert er nog een laag ironie overheen. Man Bijt Hond is gemoedelijk uitlachen, gedempt door golven van treurnis en mededogen.

    • Wilfred Takken