Le Pen is niet zomaar van haar vader af

Erevoorzitter Front National

Een Franse rechter vindt dat het Front National Jean-Marie Le Pen ten onrechte heeft geschorst.

Jean-Marie Le Pen

Een Front National zonder Jean-Marie Le Pen lijkt niet mogelijk. Een rechter in de Parijse voorstad Nanterre oordeelde gisteren dat de oprichter van de Franse populistische protestpartij onrechtmatig is geschorst als lid en erevoorzitter. Hij zou vanaf vandaag zijn bureau in het partijkantoor moeten terugkrijgen. „Ik ben erevoorzitter voor het leven”, jubelde Le Pen op de Franse radio.

Maar zijn winst is voorlopig vooral symbolisch. Juist deze week stemmen de FN-leden over nieuwe, in de haast opgestelde statuten voor de partij. Daarin wordt de speciaal voor hem in 2011 in het leven geroepen functie van erevoorzitter opgeheven. Het ziet er niet naar uit dat de leden het voorstel van de huidige partijleider, Le Pens dochter Marine, zullen wegstemmen.

Over een week is de uitslag al bekend. „Jean-Marie Le Pen mag de hele komende week weer aan alle vergaderingen deelnemen”, zei een van de adviseurs van Marine Le Pen sarcastisch. „Alleen zijn er komende week geen vergaderingen.”

Het dagelijks bestuur van het FN had de 87-jarige Le Pen begin mei uit de partij gezet nadat hij bij herhaling duidelijk had gemaakt zich niet in de koers van zijn dochter te kunnen vinden. Terwijl zij probeert het FN van racistische en negationistische tendensen te ontdoen, houdt hij vast aan een meer traditionele extreemrechtse lijn. In verschillende interviews in april nam hij het op voor het in de oorlog collaborerende Vichy-regime en bagatelliseerde hij de Holocaust.

Le Pen heeft zich na de eerste ophef teruggetrokken als lijsttrekker voor regionale verkiezingen in het zuidoosten van Frankrijk. Hij maakt geen deel uit van de gezamenlijke Europese fractie van het FN, met onder andere de Nederlandse PVV.

Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, begin juni, betoogde Le Pens advocaat Frédéric Joachim dat het opschorten van het partijlidmaatschap van de 87-jarige Le Pen niet automatisch betekent dat hij zijn erevoorzitterschap kwijt is. In de statuten staat niet dat je partijlid moet zijn om erevoorzitterschap te worden. Volgens hem was het FN uit op zijn „politieke moord”. Gisteren concludeerde Joachim dat Le Pen als gewoon partijlid en oprichter namens het FN mag blijven spreken. Daarmee is dochter Marine nog niet van haar plaaggeest af.

De partij vindt dat het niet aan de rechter is om zich met „interne zaken” te bemoeien en gaat in beroep.

    • Peter Vermaas