Wielerploeg Astana: Lars Boom verschijnt tóch aan start Tour de France

Het is onzeker of wielrenner Lars Boom zaterdag van start kan gaan in de Tour de France. De MPCC, een organisatie die zich hardmaakt voor een eerlijke wielersport, meldt in een persbericht dat bij Boom ‘abnormaal lage’ cortisolwaarden zijn aangetroffen. Volgens de regels van de organisatie moet Boom daarom preventief aan de kant blijven.

Foto: EPA/ Etienne Laurent

Het was even onzeker of wielrenner Lars Boom zaterdag van start kan gaan in de Tour de France. De MPCC, de organisatie die zich hardmaakt voor een geloofwaardige wielersport, meldde in een persbericht dat bij Boom ‘abnormaal lage’ cortisolwaarden zijn aangetroffen. Volgens de regels van de organisatie moest Boom daarom preventief aan de kant blijven.

Update 11.25 uur, 4 juli 2015: Lars Boom verschijnt vandaag wél gewoon aan de start van de Tour de France, meldt zijn ploeg Astana aan persdienst ANP.

Vanwege de lage cortisolwaarden zou Boom preventief acht dagen niet mogen worden opgesteld, omdat een laag cortisolgehalte zou kunnen duiden op verminderde gezondheid. Dat staat in de regels van de MPCC. De Kazachse ploeg Astana, waar Boom voor rijdt, is net als de meeste grote ploegen bij de MPCC aangesloten.

Boom had overigens geen startverbod van de UCI. De internationale wielerunie hanteerde minder strenge regels wat betreft cortisolgehalte dan de MPCC. Hoewel Astana deel uitmaakt van de MPCC, hoeft het zich formeel niet te houden aan de richtlijnen van de organisatie.

‘Boom wordt vervangen, of start gewoon’

Volgens de Franse sportkrant l’Equipe had Astana-ploegleider Aleksandr Vinokoerov geëist dat hij Boom mocht vervangen door de Italiaan Marco Vanotti. De Tourorganisatie stond echter niet toe dat een renner zo kort voor de tour nog vervangen wordt. Vinokourov reageert stellig tegenover de Franse sportkrant.

“Of de UCI stelt ons in staat een vervanger op te roepen, of Boom gaat gewoon van start. MPCC of niet.”

De lagere waarden bij Boom kwamen aan het licht bij een van de medische tests die alle renners voorafgaand aan de etappe van zaterdag moesten ondergaan. De 29-jarige Brabander geldt als een belangrijke knecht van Astana-kopman en titelverdediger Vincenzo Nibali. Vorig jaar won Boom de vijfde etappe van de Tour de France, en was daarbij een van de eerste Nederlanders winnaars in lange tijd.

De Astanaploeg kreeg het afgelopen jaar veel kritiek te verduren. Uit onafhankelijk onderzoek van de universiteit in Lausanne bleek dat het antidopingbeleid niet overeen zou komen met het eerder door de ploeg geschetste beeld. Wielerunie UCI liet de ploeg zijn licentie behouden, maar houdt Astana onder streng toezicht.

Bennett mocht niet starten door astmamedicijn

De Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo overkwam eerder dit jaar vlak voor de start van de Giro d’Italia hetzelfde. Zijn cortisolwaarden waren te laag doordat hij een medicijn tegen astma had gebruikt.

Bennett ging volgens de afspraken niet van start, maar zijn ploeg stapte naderhand alsnog uit verontwaardiging uit de MPCC.

    • Sjoerd Klumpenaar