IMF: Griekenland heeft 52 miljard extra nodig

Eurolanden moeten nieuw hulppakket afspreken.

Griekenland staat er nog slechter voor
Griekenland staat er nog slechter voor

Kort voor het geplande Griekse referendum van zondag heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd dat de Griekse staatsschuld onhoudbaar is. Griekenland heeft tussen oktober 2015 en oktober 2018 52 miljard euro extra nodig, waarvan 36 miljard van de eurolanden, stelde het IMF gisteren in een rapport. De eurolanden moeten volgens het IMF een derde hulpprogramma optuigen, na de eerdere twee programma’s van 2010 en 2012.

Daarnaast zou de Griekse staatsschuld (nu rond de 317 miljard euro) met „meer dan 30 procent” van het Griekse bbp moeten worden verlicht, wat neerkomt op ongeveer 60 miljard euro aan schuldverlichting.

Het rapport is een nieuw teken van onenigheid tussen het IMF en de eurolanden over Griekenland. De eurolanden hebben een derde hulppakket tot dusver afgewezen. Ook weigeren ze de Griekse schuld kwijt te schelden.

Het IMF suggereert dat de looptijden van de bestaande schulden van Griekenland aan het euronoodfonds EFSF fors worden verlengd, zodat de schuldenlast per jaar voor Griekenland afneemt. De EFSF-leningen (in totaal 131 miljard euro) zouden moeten worden verdubbeld, van gemiddeld 20 jaar tot 40 jaar. Nu al lopen sommige EFSF-leningen pas af in 2054.

De Griekse minister van Financiën Varoufakis zei dat het rapport hem als „muziek in de oren” klinkt. De Griekse regering dringt al langer aan op schuldreductie. Maar het IMF geeft de huidige regering, zonder die bij naam te noemen, ook de schuld van de problemen. „Aanzienlijke veranderingen in beleid sinds begin dit jaar” zouden hebben geleid tot het ontstane gat.

De timing van het rapport – vlak voor het referendum – is opmerkelijk. Het rapport, gedateerd op 26 juni, zou niet zijn besproken tijdens de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters van vorige week. Volgens The Guardian heeft het IMF het rapport vervroegd gepubliceerd omdat het dreigde uit te lekken.

Het IMF zegt niet hoe het resterende bedrag van 16 miljard euro (52 miljard euro minus de gewenste Europese bijdrage van 36 miljard) moet worden gevonden. Het IMF laat in het midden of het zelf wil meebetalen. Het fonds, dat voor 21 miljard aan Griekse schuld heeft uitstaan, zegt ook niet of het zelf aan schuldreductie wil doen.

    • Mark Beunderman