Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tweehonderd relschoppers opgepakt in Schilderswijk

In de Schilderswijk in Den Haag zijn vannacht tweehonderd mensen opgepakt, omdat ze het samenscholingsverbod overtraden. Dat meldt de politie. De avond was volgens de politie “druk maar beheersbaar”.

De ME vormt een linie om mensen in te sluiten op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk. Hier gold een samenscholingsverbod, nadat drie dagen op rij rellen zijn uitgebroken.
De ME vormt een linie om mensen in te sluiten op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk. Hier gold een samenscholingsverbod, nadat drie dagen op rij rellen zijn uitgebroken. ANP / Marten van Djill

In de Schilderswijk in Den Haag zijn vannacht tweehonderd mensen opgepakt, omdat ze het samenscholingsverbod overtraden. Dat meldt de politie. De avond was volgens de politie “druk maar beheersbaar”.

Update 11.45 uur::

De familie van Mitch Henriquez wil een stille tocht houden in Den Haag. Dat hebben zijn nabestaanden bekendgemaakt.

“Middels deze weg laten wij weten een stille tocht te organiseren voor Mitch Henriquez. De stille tocht vindt aankomende zaterdag plaats vanaf 17:30 uur. Wij zullen vanaf station Den Haag Moerwijk vertrekken naar de plek waar mijn neef dit onrecht is aangedaan met fatale afloop. Iedereen is hartstikke welkom, mits dit met een goede intentie is. Dit is een stille tocht die met respect en kalmte gehouden wordt. Wij willen hier geen relschoppers, rustverstoorders of mensen met slechte intenties bij hebben. Geef iedereen de ruimte om op een respectvolle manier te rouwen alsjeblieft.”

Een groot deel van de aanhoudingen werd verricht op het Hobbemaplein. De opgepakte mensen werden daar ingesloten door ME’ers die het plein hadden ontruimd. De mensen worden in groepjes en onder politiebegeleiding afgevoerd richting het politiebureau.

Onder de aangehouden mensen zijn ook omstanders die op het plein waren en toekeken. Alle aangehouden mensen zijn met lijnbussen en politiebusjes afgevoerd.

Het was gisteravond een stuk rustiger in de Schilderswijk dan de avond ervoor, zegt onze redacteur Kim Bos.

“Er waren wel wat opstootjes: vuurwerk, schreeuwende en rennende jongens. Maar niets in vergelijking met vorige nacht. Het aantal arrestaties is wel hoog in vergelijking met de 61 arrestaties die hiervoor verricht zijn.”

Gisterennacht was grimmig: demonstranten gooiden stenen, flessen en brandstof naar de politie. Ook werden gebouwen vernield.

‘Achterlijke gladiolen’

Burgemeester van Aartsen stelde het samenscholingsverbod gisteren in. Premier Rutte heeft zich in harde bewoordingen uitgelaten over de relschoppers: hij noemde ze “achterlijke gladiolen”.

“Ik sta vierkant achter het gezag en achter de burgemeester die hier goed werk doet.”

Rellen wegens dood Arubaan

Mitch Henriquez, een 42-jarige Arubaan op bezoek bij familie in Nederland, bezocht vorig weekend een festival in het Zuiderpark toen hij werd opgepakt. Er werden filmpjes van gemaakt waarop te zien is dat vier agenten Henriquez tegen de grond gedrukt houden. Eerst stribbelt hij nog tegen. Niet veel laten hijsen de agenten Henriquez in een zittende positie, ze controleren zijn hartslag, tikken op zijn wangen en tillen hem in een arrestantenbus.

Het Openbaar Ministerie verklaarde aanvankelijk dat Henriquez “onderweg naar het politiebureau onwel werd”, en vervolgens door een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Maar op de videobeelden van omstanders was te zien dat hij na zijn aanhouding in het park al bewusteloos leek voordat hij door agenten in de arrestantenbus werd getild. Het OM paste daarna de verklaring aan.

Uit de voorlopige sectie op het lichaam is gebleken dat Henriquez door zuurstoftekort om het leven is gekomen.