Economie

Grexit eng? Deze mensen verdienen eraan

foto Reuters

De Griekse minister van Financiën Varoufakis stapt op als het een ‘ja’ wordt. Wordt het ‘nee’, dan is het volgens zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem de vraag of Griekenland in de euro blijft.

De Grieken stemmen zondag in een referendum over de onderhandelingen met de EU - pas daarna wordt er verder gepraat. Een Grexit of Grieks faillissement kan nog steeds: een rampscenario. Maar zijn er ook mensen die daaraan verdienen?

Beleggers

Ja, die zijn er zeker. Beginnend met handige beleggers op de financiële markten.

Vastgoedboeren

Een failliet land zal geld moeten ophalen. Dus kan de Griekse staat huizen, havens en vliegvelden verkopen via een schuldconstructie (IOU). Buitenlandse investeerders kunnen daarvan profiteren, want bij faillissementen krijgen die meestal fikse kortingen - dat gebeurde in 2009 bijvoorbeeld ook in Californië, zegt econoom Sylvester Eijffinger van de Tilburg University. Voorwaarde is wel dat de eigendomsrechten goed vastgelegd en geregeld worden:

“De grote uitverkoop van Griekenland kan na het faillissement beginnen.”

Wedkantoren

Hotels in en vervoer naar Brussel

Zeker 87 EU-toppen zijn alleen al de afgelopen vijf jaar gewijd aan de Griekse crisis, berekende The Guardian. Een deel zou ook zonder crisis zijn doorgegaan - maar bijvoorbeeld alleen al in juni waren er vier extra vergaderingen op 22, 24, 26 en 27 juni. De kosten voor hotels (denk: 300 euro per aanwezige per nacht) en reizen lopen flink op. Zoals de Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling al zei:

“We moeten op een gegeven moment wel gaan bepalen wie er voor die reizen betaalt.”

Kluizenmakers

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis €1bn withdrawn from #Greece‘s ATMs today. Almost 1% of the whole Greek deposit base!

Paniek, armoede en een run op cash: daar profiteren kluizenmakers van. Zeker in een land waar het aantal inbraken hard stijgt: in 2012 (het laatste jaar met data) waren er 88.000 inbraken, 76 procent meer dan vijf jaar eerder.

Zoals George Moschopoulos, kluizenverkoper in Athene, die aan Time Magazine vertelt dat hij nog nooit in veertig jaar zulke goede zaken heeft gedaan.

Andere landen met zon

Foto iStock

Foto iStock

Overheden scherpen de reisadviezen naar Griekenland al aan. Economen vrezen dat het Grieks toerisme zal lijden: toeristen die nog moeten boeken, zullen deels kiezen voor andere landen, zoals Spanje, Portugal of Turkije.

Deense kaasmakers

Griekenland heeft relatief weinig export: 32 miljard euro, zo’n 11 procent van het bruto binnenlands product (in Nederland is dat een derde). Als, na een Grexit, de handel met Griekenland lastiger wordt, kunnen andere landen daarvan profiteren. Deense kaasmakers bijvoorbeeld, die (al mag het niet meer zo heten) ook prima feta kunnen maken, of druiven uit Italië en Frankrijk.

Journalisten, economen, juristen

Kan een Grexit juridisch wel, hoe moet Griekenland verder? Voer voor… zakenbank Goldman Sachs bijvoorbeeld, die Griekenland eerder al hielp de cijfers wat te flatteren. Een legertje advocaten helpt om alles strak op papier te krijgen. En wie zoekt vervolgens uit wat ze hebben opgeschreven? Juist.