Jean-Marie Le Pen terug in partij

Oud-lijsttrekker Jean-Marie Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National mag toch lid blijven van de partij. De rechter heeft zijn schorsing gisteren ongedaan gemaakt.

Le Pen, vader van Marine Le Pen die de partij leidt sinds 2008, werd geschorst vanwege een interview dat hij had gegeven, waarin hij de koers van zijn dochter afwees en het Vichy-regime verdedigde.

De beslissing is een onaangename verrassing voor het Front National. De partij ging ervan uit dat de rechter zich over een dergelijke interne kwestie niet zou willen uitspreken. Politieke partijen, zei de advocaat van het FN, hebben net als sportverenigingen zelf het recht te bepalen wie ze accepteren en wie niet.

In theorie kan Jean-Marie Le Pen zijn kantoor als erevoorzitter van de partij weer komen opeisen, maar juist deze dagen stemmen de leden van het Front National schriftelijk over nieuwe statuten waarin de rol van erevoorzitter verdwijnt.

Marine Le Pen en haar 86-jarige vader zijn al maanden gebrouilleerd. Jean-Marie Le Pen werd al deelname ontzegd aan de regionale verkiezingen, vanwege omstreden uitspraken over de Tweede Wereldoorlog. Hij noemde in een tv-interview de gaskamers „een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”.