Franz Ferdinand en Sparks wonder van muzikaliteit

Het lukt niet, twee bands uit verschillende landen en van andere generaties die samen proberen te werken. Dat is althans de boodschap van het lied Collaborations don’t work van het gelegenheidsproject FFS, een samenstel van Franz Ferdinand (Schotland, jaren nul) en Sparks (Los Angeles, jaren zeventig).

Ze bundelen hun krachten uit liefde voor elkaars muziek en delen hun wortels in tijdloze art rock, zoals Sparks die beoefent in het onsterfelijke This town ain’t big enough for both of us.

De combinatie werkte gisteren als een wonder van muzikaliteit, humor en showmanschap. Zangers Alex Kapranos (43) en Russell Mael (66) vormen een droomduo. Ze vulden elkaars zanglijnen aan, gaven elkaar de ruimte voor een open doekje bij hun wederzijdse hits en brachten hun muziek met een aanstekelijke luchtigheid.

Achter de piano nam de strenge Ron Mael zijn gebruikelijke stoïcijnse houding aan, zoals hij het ook al deed toen hij in 1974, toen nog met Hitlersnor, voor het eerst in TopPop verscheen.

Songs van hun recente, gezamenlijke album kwamen meteen van de grond, alsof ze al jaren in deze samenstelling gespeeld werden.

Nog feestelijker werd het bij Take me out van Franz Ferdinand en de discobeat van Sparks’ Number one song in heaven, waarbij de stijve Ron Mael een hilarische dans opvoerde.

FFS is meer dan de som der delen, met een superieur popgevoel dat je naar huis stuurt met een liedje in je hoofd.

    • Jan Vollaard