VPRO Cinema Collectie: Un prophète

Waarom de jonge Malik (sterk vertolkt door Tahar Rahim) voor zes jaar achter de tralies verdwijnt, wordt nooit duidelijk in Jacques Audiards veel gelauwerde Un prophète. In de gevangenis geldt het recht van de sterkste en heerst een voortdurend door nieuwe groepen aangevochten hiërarchie. Maar het is ook een plaats waar analfabeet Malik zich kan scholen. Hij volgt taalonderwijs en gaat boeken lezen; zijn slimheid en intuïtieve mensenkennis worden zo aangevuld, zodat hij sterker naar buiten komt dan hij erin ging.

Malik verdeelt zijn loyaliteit tussen de Corsicaanse gangsters die de scepter zwaaien en de islamitische Arabieren die hem als hun ‘broer’ zien. Malik kiest nooit echt partij en bespeelt beide groepen, die elkaar vol achterdocht en woede volgen. Un prophète is ook een film die vrij subtiel iets laat zien over de multiculturele samenleving die, net als de pragmatische Malik, schippert tussen westerse en Arabische invloeden.

Wordt voorafgegaan door een interview met Audiard, die eind mei een Gouden Palm kreeg voor zijn nieuwste film Dheepan.

André Waardenburg