Extra water Utrecht ingepompt...

De Tour de France begint morgen in Utrecht. De omstandigheden zijn naar verwachting tropisch. Niettemin moeten ongeveer 800.000 bezoekers zich ongehinderd door de hitte kunnen laten overweldigen door de Grand Départ.

None

Als het maar mooi weer wordt, dacht wethouder Jeroen Kreijkamp (Tour de France en Stadspromotie, D66) een paar weken geleden nog. Dan zou de Tourstart voor hem geslaagd zijn. Maar te mooi kan ook. Nu wordt de hitte een extra opgave bij de voorbereidingen.

De eerste etappe van de Tour de France belooft dit weekend in Utrecht onder tropische omstandigheden van start te gaan. Met temperaturen rond de 37 graden wordt het voor Nederlandse begrippen extreem warm. De lichaamswarmte van de 800.000 verwachte bezoekers, het asfalt en gebrek aan wind in de stad maken het nog warmer. Volgens weersvoorspellingen kan de gevoelstemperatuur daardoor zelfs oplopen tot 40 of 50 graden.

Volgens Natalja Talisch, woordvoerder van Le Tour Utrecht, zijn bij de verschillende EHBO-posten de hulpverleners extra alert op verschijnselen van oververhitting en uitdroging. En, zegt Talisch: „We hebben deze week via een social media-campagne mensen opgeroepen rekening te houden met het warme weer”.

Dat betekent: een hervulbaar flesje mee en minstens twee liter water per dag drinken, ook zonder dorst. Lichte en luchtige kleding dragen, het liefst van linnen of katoen. Goed insmeren met zonnebrandcrème, de schaduw opzoeken en een hoed of zonneklep opzetten. Daarbij adviseert de organisatie lichamelijke inspanning te vermijden en af en toe de drukte uit te gaan.

Benevelen

Wie die de drukte een beetje wil mijden kan naar de met die opzet ingerichte publieksruimtes gaan. Daar worden speciale schaduwplekken gemaakt en is gratis water te krijgen. Er komen beeldschermen waarop de renners te volgen zijn.

Langs de route zal sponsor Vittel met een auto voor de karavaan uit rijden en het publiek benevelen, net zoals bij de Tourstart van 2010 in Rotterdam. Daarnaast heeft de gemeente afgelopen dinsdag besloten om extra waterpunten langs de route neer te zetten. Dat worden er 36, in plaats van de geplande 21.

Op de site van de gemeente en de Utrechtse Tourorganisatie kan op zogeheten waterkaarten de locatie van alle belangrijke wateruitgiftepunten nagezocht worden.

Ondertussen zijn alle gewone laatste voorbereidingen de afgelopen dagen ook doorgegaan, met ondersteuning van vrijwilligers in groene shirts met „Tourmaker” op de rug. Grote gele Tourtrucks vormen een finish op de Croeselaan. Medewerkers van de gemeente lappen de bushokjes langs de route en verwijderen vanuit een hoogwerker dode takken uit de bomen. Op straat verschijnen stellingen met digitale wegwijzers.

De Utrechtse politie wordt dit weekend bijgestaan door de Franse gendarmes. De gendarmerie is de baas op het parcours. Buiten de 13.000 geplaatste hekken heeft de Nederlandse politie het weer voor het zeggen.

Gemor In de berm langs de Koningin Wilhelmialaan, niet ver van de start, staat een rij Franse campers. Een vrouw op straat vertelt aan iemand over een bijeenkomst in de Jaarbeurs van de avond daarvoor. „Wilden we aan de koffie, stond Prudhomme, die Tourdirecteur daar ineens!”

De bewoners zijn ontevreden wat betreft de bereikbaarheid van hun huizen. Voor auto’s gaat de stad dit weekend op slot. Op de meeste parkeerplekken langs de route geldt vanaf vandaag een wegsleepregeling. Bewoners mogen de stad alleen verlaten via aangegeven routes en op voorwaarde dat ze in het bezit zijn van een speciaal vignet. De stad binnenrijden kan alleen in „strikt noodzakelijke gevallen” schrijft de tourorganisatie.

Ook langs het parcours gestalde fietsen zijn niet gewenst. De gemeente heeft maandag de fietsen die in de weg staan een gele sticker gegeven. Gisteren zijn de gestickerde fietsen verwijderd. Vandaag worden alle overige fietsen ook meegenomen. Het gaat naar schatting om een stuk of driehonderd fietsen.

De fietsen worden tijdelijk bij het fietspunt gestald, naast het gewone gemeentelijke depot voor verwijderde fietsen. Bewoners kunnen hun fiets gratis weer ophalen.

Burgemeester Jan van Zanen is tot nu toe erg tevreden. De ploegenpresentatie van gisteravond trok al z’n 12.000 bezoekers. Van Zanen: „We zijn nu echt begonnen. Alle renners zijn in Utrecht en het publiek geniet. Geweldig!”

De Tour heeft ongeveer 15,5 miljoen euro gekost. De gemeente Utrecht verwacht een opbrengst van zo’n 30 miljoen.

    • Anne Vegterlo