‘Eurolanden wilden IMF-rapport blokkeren’

Landen uit de eurogroep hebben gisteren tevergeefs geprobeerd om de publicatie van een IMF-rapport te blokkeren. Dat melden ingewijden aan persbureau Reuters. In het rapport werd gesteld dat de Griekse staatsschuld herzien zou moeten worden, een argument dat de Griekse premier Tsipras de afgelopen dagen heeft aangevoerd.

De Griekse premier Tsipras roept de bevolking in een tv-interview op om zondag 'nee' te stemmen.
De Griekse premier Tsipras roept de bevolking in een tv-interview op om zondag 'nee' te stemmen. Foto: AP / Thanassis Stavrakis

Landen uit de eurogroep hebben gisteren tevergeefs geprobeerd om de publicatie van een IMF-rapport te blokkeren. Dat melden ingewijden aan persbureau Reuters.

In het rapport schetste het IMF een somber beeld van de Griekse schuldenberg. Volgens het rapport krijgen de Grieken hun rekeningen zonder een flinke schuldenverlaging niet onder controle. Het is volgens het IMF aan de landen van de eurogroep om de Griekse staatsschuld draaglijk te maken; een van de opties zou zijn om de looptijd van tal van leningen te verdubbelen.

Daarnaast heeft Griekenland volgens het IMF nog zeker 50 miljard euro nodig.

Tsipras ziet eigen gelijk in rapport

Een herstructurering van de staatsschuld is een van de voorwaarden die de Griekse premier Tsipras de afgelopen dagen stelde om over bezuinigingen te praten. Tsipras ziet in het rapport zijn beslissing gerechtvaardigd om niet in te stemmen met de voorwaarden voor een steunpakket van de schuldeisers.

Zondag stemt de Griekse bevolking in een referendum over het al dan niet aannemen van de bezuinigingsmaatregelen die de eurogroep voorstelt. Tsipras haalde het rapport vandaag in een tv-interview aan in een oproep aan de Griekse bevolking om zondag ‘nee’ te stemmen.