Dromen over geel morgen? Daar is Lars veel te nuchter voor

Een week lang sliepen Boom en Timmermans in een hoogtetent op de logeerkamer (zie foto). Twitterfoto's van Niké Timmermans.

Terwijl iedereen het heeft over de kansen van Tom Dumoulin bij de proloog morgen, hoopt ook Lars Boom mee te doen om de gele trui. Hoe leeft een rennersvrouw toe naar zo’n belangrijke dag? Niké Timmermans, Booms aanstaande echtgenoot: “Afgelopen week sliepen we in een tent in de logeerkamer.”

“Ik ga ‘m toeschreeuwen vanuit de volgauto”

Het Tourgevoel. Lars Boom heeft het nog niet. De Grand Départ is een half uur van zijn huis, iedereen spreekt gewoon Nederlands en gisteren kwam zijn vrouw nog even zijn vergeten tandenborstel en compressiesokken brengen. Morgen zal dat gevoel wel komen. Dan staat hij aan de start met de fiets waar hij de afgelopen weken extra op heeft getraind. Zijn tijdritfiets.

Vorig jaar won Boom de chaotische kasseienrit van Ieper naar Arenberg. Toch is het dit jaar niet de kasseienrit (etappe 4) die boven zijn bed hangt, maar de proloog van morgen, zegt zijn vrouw Niké Timmermans. “Die kasseienrit is veel lastiger dan vorig jaar. Lang, veel klimmetjes. Nee, hij gaat voor het geel op dag één. Of in ieder geval een top-10 notering. Het parcours ligt hem en ook van de hitte heeft hij geen last. Timmermans gaat mee in de volgauto. “Ik ga schreeuwen en juichen. Hij vindt het fijn, dus dan is het goed.”

Het is kenmerkend voor Boom. Je hebt renners die nauwelijks mensen om zich heen dulden als er moet worden gekoerst. Niet Boom. Of het nu voor, tijdens of na de wedstrijd is. “Hij blijft altijd relaxt en benaderbaar.” Het stel belt en facetimet de komende drie weken de hele dag door. “We kletsen over niks. Als hij van zijn fiets is gestapt, is de koers uit z’n hoofd en wil hij weten hoe het met zijn gezin gaat.”

“Je moet echt vragen of hij die vaatwasser nou eens een keer inruimt”

Na een week lang slapen met Boom in een hoogtetent op de logeerkamer (“hoofdpijn, maar liever samen dan alleen”), blijft ze de eerste twee Tourweken thuis met hun dochters Kee (3) en Nena (1). Als Lars traint of wedstrijden rijdt doet zij thuis alles. “Hij deed al niet zo veel in huis. Je moet echt vragen of hij die vaatwasser nou eens een keer inruimt”, lacht ze. “Maar dat hebben meer wielrenners, hoor ik van andere rennersvrouwen.”

Het is niet het leven dat ze had verwacht toen ze Boom, een bekende uit haar jeugd, vijf jaar geleden weer ontmoette in de Jumbo in Vlijmen. “Ik wist niet dat hij renner was, maar ik ben op hem gevallen en dit leven kwam erbij. Je bent veel alleen en moet elkaar veel missen. Ook moet je jezelf wegcijferen en je aanpassen aan zijn leven. Soms is dat moeilijk. Maar als je zoveel van elkaar houdt ga je niet uit elkaar.”

Of ze de afgelopen dagen hebben gedroomd van het geel? Timmermans wel. Ze zag haar man al op het podium voor zich. Boom nog niet. “Dromen, daar is hij toch te nuchter voor.” Ze lacht.

Niké Timmermans (24), samen met Lars Boom (29, Astana) sinds 2010, 2 dochters, Kee (3) en Nena (1)

    • Marije Willems